8-ми март

Дълго мислих какво да напиша за днешната дата и дали изобщо да напиша това, което мисля, тъй като очаквам да не се приеме особено добре от всички. Съжалявам, просто тая година нещо не съм на кеф. Така че ако искате да чувате нещо от сорта на: „Скъпи, еманципирани дами, отдайте се на празнични емоции, защото този ден е посветен само на вас“ – по-добре си останете до тук и не четете по-нататък.

Реших да не се вдълбавам много в това дали има смисъл равенството между мъжете и жените да се чества, въпреки че според мене има няколко неща, които го обезсмислят. Едно от тези неща е факта, че всъщност пълно равенство така и няма. Друго е, че реалното неравенство не във всички случаи е в полза на мъжете. Трето е, че ако наистина вътрешно в себе си сме от хората, които вярват, че равенство може да има, то не би ни правило впечатление и не би следвало да го отбелязваме с празник.

Аз съм по-склонен да има ден отбелязващ различията между мъжете и жените. Ден в който и двата пола да празнуват и да се замислят точно колко ценни са отсрещните.

Безспорен факт е, че има неща, в които 90% от мъжете са по-добри от 90% от жените – вика им се мъжки работи. Обаче и женските работи са не по-малко на брой, нито пък са по-малки по значение.

Днес аз пия за тези различия, ако щете и „специализации“ им викайте, защото на колкото по-малко неща е отдаден един човек, толкова по-добре ги върши!

Затова мили дами ви призовавам – не се опитвайте да бъдете мъже – ще станем прекалено много. И без това вече сме обхванали цели 50% от населението на планетата. Празнувайте женствеността си, радвайте се на качествата си, които ви правят по-силни от мъжете, чествайте това, че сте различни!

Един отговор за “8-ми март”

  1. Съгласен съм, че ден на жената не е нужен. Целогодишно ни се налива в главите „Уважавай жените“, „Не удряй жена“, „Дай предимство на нежния пол“. Понякога ми се гади как някой момчета стават пълни сополи в пресъствието на жена и сякаш целия свят спира да съществува. А на всичкото отгоре искат и цял ден от годината!
    Съгласен съм, че в някой места по света не е така, например в българските села към жената се отнасят като с добитъка, но това не се оправя с ден на жената, а с поне тридневна кампания за образоване на мъжете с остра липса на главен мозък.
    Казваш „има неща, в които 90% от мъжете са по-добри от 90% от жените — вика им се мъжки работи“. Не мисля, че българският мъж е толкова способен, нито че жените като цяло са толкова женствени. Мъжките работи отдавна са просто един стереотип на поведение, а не физически и интелектуални възможности. Това е също толкова вярно колкото и „има неща, в които 90% от хората с лунички са по-добри от 90% от хората без лунички — вика им се работи на хората с лунички“.
    Не скам да бъда груб, просто отбелязвам моето мнение защо този празник е изпразнен от значение (нещо като 3-ти Март хаха). А до колкото „8-ми Март, деня на Майката“ – мисля, че този празник заслужава повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.