Първи стъпки в PHP

Първите стъпки в правенето на сайтове продължават вече и с server side програмиране.

Тъй като в урока Първи стъпки в JavaScript съм описал вече някои основополагащи идеи за програмирането като цяло, в този урок ще представя само някои основни синтактични особености на PHP.

Редно е да се отбележи, че също като JavaScript, PHP също е слабо типизиран език. Това означава, че една и съща променлива може да се използва от всякакъв тип — цяло число, десетична дроб, текст, булева стойност и др.

Разширение на файловете и “включване” на PHP

Макар, че можем да имаме и други настройки, по принцип PHP файловете се записват с разширение .php. В тях можем да имаме и HTML markup и PHP код.

Самите PHP инструкции се пишат в блокове, които започват с <?php и завършват с ?>. По този начин можем в една обикновена HTML страница да добавим във футъра:

<div class="footer">
	Copyright <?php echo date('Y'); ?>
</div>

Така винаги ще имаме текст, който пише “Copyright” последвано от текущата година.

Променливи и константи

В PHP поменливите се обозначават с “$” преди да се изпише името им. Ако този знак се пропусне, PHP ще търси дефинирани константи с даденото име.

В JavaScript понятието константа липсва, но в PHP това се иползва основно при конфигурации. Стойността може да се променя (примерно) в зависимост от това на какъв сървър сме качили сайта. В общото ползване константата ще има една и съща неизменна стойност.

Константи в PHP се дефинират по следния начин:

define('PASS', 123);

С този код ще дефинираме константа с името PASS и стойност 123. Подобно приложение може да имаме при съхранение на парола за свързване на PHP към база данни. Така тя би могла да се използва в сайта.

Преизползване на код

В PHP можем да разделяме функционалността в много файлове, които да зареждаме с include('filename.php'); и require('filename.php');. Разликата между include и require е в това, че include ще се опита да зареди съдържанието на файла. Ако той не бъде намерен ще продължи изпълнението нататък без проблем. Доколкото require изисква задължително този файл да го има. Ако той липсва ще бъде хвърлена грешка.

По този начин можем конфигурацията с константите да я отделим в един файл, който да require-ваме във всяка страница. Така няма нужда във всеки PHP файл наново да повтаряме същите дефиниции на константи или нещо друго.

С include и require можем и лесно да включваме повтарящ се код за header-а и footer-а на сайта, който правим. Винаги има части, които се повтарят във всички страници.

Очаквайте скоро и втора част.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.