Среди за Web Development

Може и малко да преувеличавам наричайки ги „среди“, защото в повечето случаи са просто текстови редактори, но именно кои си заслужават да се работи с тях?

Току-що прочетох блогпост от Ryan Stewart на тема HTML/JS/CSS и Инструменти (само да отбележа, че е на английски), в който става дума, че колкото по-запоснат е човек със споменатите езици, толкова по-елементарни програми предпочита да използва. Аз лично започнах с Dreamweaver, но от известно време насам преминах към Sublime Text (за който и Ryan Stewart казва, че го предпочита).

Удобно за начинаещи

Големи програми като Dreamweaver може да се струват страхотни на начинаещи, които често използват и Design View на програмата и контекстови менюта, които вкарват автоматично 100 реда код.

Още преди да мина на Sublime Text вече бях спрял да ползвам Design View, както и автоматично генерирания код. Последният рядко е подходящият и в последствие трябва да се редактира.

Също така програми, които на пръв поглед са „елементарни“ могат да предложат страхотно бързодействие, както и множество настройки. Програмата може наистина да работи специално за вас. В Dreamweaver подобни настройки са изпуснати заради потребителите, към които е насочена и предположението. Множество от настройките може да са им дори непонятни.

В поста на Ryan Stewart се спомена, че Adobe работят по Dreamweaver в такава посока, че да се наблегне на разработчици, които искат достъп до настройките, подобрени snippet-и и др. Дано да успеят да подобрят и бързодействието на програмата.

Намалено бързодействие

Трябва да се отбележи, че Dreamweaver всъщност е една от сравнително бързите „среди“ за разработка на сайтове. Наричам подобни по-усложнени програми „среди“, тъй като предлагат нещо повече от обикновени текстови редактори. Това може да е syntax highlighting и auto completion. Други такива са NetBeans, Eclipse или Zend Studio. Тези трите предлагат дори още повече възможности, но са и още по-тежки и бавни.

Към какво да се стремите

Ако тепърва започвате с web coding/development може и да използвате Dreamweaver или друга подобна среда. Моят съвет обаче е да се опитвате да минете колкото се може по-бързо на обикновен текстов редактор. Пак ще кажа, че аз използвам Sublime Text. Тогава ще разберете какво е скорост и пълен контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.