Меню

Други

Влез Излез

Среди за Web Development

Може и малко да преувеличавам наричайки ги „среди“, защото в повечето случаи са просто текстови редактори, но именно кои си заслужават да се работи с тях?

Току-що прочетох блогпост от Ryan Stewart на тема HTML/JS/CSS и Инструменти (само да отбележа, че е на английски), в който става дума, че колкото по-запоснат е човек със споменатите езици, толкова по-елементарни програми предпочита да използва. Аз лично започнах с Dreamweaver, но от известно време насам преминах към Sublime Text (за който и Ryan Stewart казва, че го предпочита).

Големи програми като Dreamweaver може да се струват страхотни на начинаещи, които често използват и Design View на програмата и контекстови менюта, които вкарват автоматично 100 реда код.

Още преди да мина на Sublime Text вече бях спрял да ползвам Design View, както и автоматично генерираният код, който понякога не е най-подходящият за случая и който в последствие ще трябва да редактираш.

Също така програмки, които на пръв поглед са „елементарни“ могат да предложат страхотно бързодействие, както и множество настройки, така че програмата наистина да работи специално за вас. В Dreamweaver подобни настройки са изпуснати, именно заради потребителите, към които е насочена и предположението, че множество от настройките може да са им дори непонятни.

В поста на Ryan Stewart се спомена, че Adobe работят по Dreamweaver в такава посока, че да се наблегне на разработчици, които искат достъп до настройките, подобрени snippet-и и др. Стига да успеят да подобрят и бързодействието на програмата, което от версия 8 насам (иначе казано, откакто Adobe купи Macromedia и започнаха те да разработват Dreamweaver) значително намаля. Да, това изгубено бързодействие е за сметка на множество възможности на програмата, които обаче аз лично бих махнал (тъй като 90% от тях дори не ги ползвам), за да получа обратно мигновения autocomplete.

Трябва да се отбележи, че Dreamweaver всъщност е една от сравнително бързите „среди“ за разработка на сайтове (наричам подобни по-усложнени програми среди, тъй като предлагат нещо повече от обикновени текстови редактори, били те дори и със syntax highlighting и auto completion), като NetBeans, Eclipse или базирания на последния – Zend Studio. Трите последно споменати предлагат дори още повече възможности, но са и още по-тежки и бавни.

Ако тепърва започвате с web coding/development ви – може и да използвате Dreamweaver или друга подобна среда, но моят съвет е да се опитвате да минете колкото се може по-бързо на обикновен текстов редактор (пак ще кажа, че аз използвам Sublime Text) – тогава вече ще разберете какво е скорост и пълен контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To create code blocks or other preformatted text, indent by four spaces:

    This will be displayed in a monospaced font. The first four 
    spaces will be stripped off, but all other whitespace
    will be preserved.
    
    Markdown is turned off in code blocks:
     [This is not a link](http://example.com)

To create not a block, but an inline code span, use backticks:

Here is some inline `code`.

For more help see http://daringfireball.net/projects/markdown/syntax