Self Hosted VS YouTube Videos

Та така де… дали да продължавам сам да си host-вам видеотата или да взема да премина към YouTube? Лично за мене това е много важен въпрос, защото по-късна миграция би била сравнително сложна за постигане.

За какви видеота изобщо става въпрос?

Всъщност два типа – единият са преводите, които качвам, а другият – уроците.

Защо YouTube? Защо не Vbox7? Не трябва ли да подкрепяме българското?

Относно преводите – на времето ги качвах във Vbox7, тъй като преди всичко са ориентирани към българска публика (нали все пак са преводи). Но колкото и да се стараят, момчетата си остават на едно много стабилно ниво назад от Google. Не, че искам да клепам момчетата от Vbox-а, просто ето няколко неща, които според мене са важни, по които изостават от YouTube и по които са имали много време да работят:

 1. Streaming на видеотата – вярно, че софтуерът за един streaming сървър е доста скъп, ама си говорим за стабилна фирма, която не е от вчера на пазара – смятам, че инвестицията би била оправдана.
 2. Кодиране на няколко bitrate-а – YouTube предлагат 240p, 360p, 480p, 720p, 1080p, а наскоро добавиха дори и original за тия най-лудите, дето качват повече и от Full HD.
 3. Качествена мобилна версия на сайта – YouTube изглежда много добре и функционира според всякакви нужди дори и да се отвори през мобилен телефон.
 4. Приложения за iOS и Android – отново страхотни приложения за smart phone-и, които дават лесна възможност за качване на клипчета директно при заснемането им с мобилния ви телефон.
 5. SRT субтитри – просто качваш стандартен формат на субтитрите, които си направил с която ти е удобна програма, при което те просто се виждат на клипчето.
 6. Inline видео embed-ване във Facebook и Google+ – отскоро всякакви сайтове могат да показват inline видеота поне във Facebook (за Google+ не съм проучвал как е), стига да сервират съдържанието през HTTPS, пък YouTube си го има това дори и от преди.
 7. По-добър embed player – дори и през embed-натия player, YouTube предлага същата функционалност като от сайта, за разлика от Vbox, които нарочно са орязали player-а си.
 8. Статистики за видеото – не просто колко пъти е гледано, а от какви хора, какви търсения в Google са направени и са дали резултат видеото, както и други – каквото и да те интересува – там е.
 9. API-та за работа със съдържанието от твоя сайт
 10. По-добра социална насоченост, автоматично споделяне за видеотата във Facebook, Twitter и други мрежи (другите не съм ги проучил много добре, затова не коментирам много).
 11. CDN-и по цял свят – вярно, че Vbox-а си се гледа само от България е няма нужда от това, но това пак си остава един плюс в полза на YouTube.

Ако се задълбоча бих могъл да намеря и други причини, по които да реша да премина от Vbox към YouTube, но идеята беше да говоря за друго.

Какъв всъщност е проблема при мене, след като в момента вече не качвам видеа във Vbox, а си ги качвам в собствения сайт? Проблемите идват от това, че връзката на сървъра не би била толкова бърза колкото ще е от YouTube. В момента ползвам хостинг в Калифорния и ако зареждате бавно този сайт – да знаете, че е от това. Дори и да сменя хостинга си, което мисля да направя след време, пак не се знае каква връзка ще поддържа. Освен това трябва да мисля за пространство и трафик, които са ограничени. А като сменя хостинга ще трябва да прехвърям всичката информация – доста работа.

Какви са предимствата на self hosted видеотата и защо изобщо се колебая?

В момента мога да използвам какъвто си поистам player, видеотата ми да нямат реклами, да не са ограничени откъм продължителност (когато последно проверих от YouTube позволяваха свободно са се качват клипчета до 10 минути – вярно, че от тогава мина доста време но със сигурност все още има някакво ограничение по въпроса), никой не ми се кара за авторски права (все още поне), никой не ми казва, че видеото вече е качено от друг потребител и моят файл ще бъде изтрит.

Какво точно ще ми предложи на мен YouTube, което наистина би ми било от полза?

Високо качество на файловете – дори и да има ограничения за продължителност на видеото – няма ограничения за големината на файла. Мога да качвам видеа и по 75MB и по 100MB и по 500MB.

Няма да се притеснявам за генерирания трафик. Макар и в момента трафикът ми да е неограничен, имам сериозните намерения да сменям хостинга и след това 10GB трафик може и да не стигнат.

Бързо сваляне на видеото. Това не само от CDN-ите, но и от факта, че предоставят видеата, рекодирани на различни качества, така че ако връзката ви е по-слаба, просто ще гледате видеото с малко по-ниско качество.

Статистики – да, интересува ме точно кой колко пъти е гледал клипчетата.

Хубав player – в момента съм намерил player, който да поддържа SRT субтитри, но на YouTube player-а им е по-добър.

Dynamic streaming на видеотата. При мене за момента има просто progressive download, което пак е добре, че можеш да гледаш клипчето, преди да е заредено цялото, но това зависи от клипчето, а не от сървъра. Друго си е искински dynamic streaming.

Социална насоченост – не говорим само за начини на споделяне, ами и за това, че видеото ще се пуска inline във Facebook – аз не държа хората да ми гледат клипчетата точно от моя сайт – стига ми просто да ги гледат, а inline player е улеснение, което съм убеден, че ще генерира много трафик. Аз самият рядко си пускам видеота, за които е даден линк, освен ако не се отварят директно във Facebook, както се получава при YouTube видеа.

Очевидно така и така вече съм го намислил

Май така излиза – просто ми трябваше още малко сам да се надъхам и да направя тази крачка :).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.