Adobe MAX 2011

Конференцията завърши преди повече от седмица, но не съм имал време да седна да напиша дори два реда по въпроса.

Който не знае – MAX е ежегодна конференция, която се организира от Adobe. На нея представят най-вече свои нови продукти и технологии. Keynote-овете от първи и втори ден, както и по три от най-интересните сесии за трите дена на конференцията можете да видите тук: http://max.adobe.com/online/. Също така голям брой от сесиите можете да видите и на http://tv.adobe.com/show/max-2011-develop/. Там има и много други полезни видео материали.

Две от най-големите новини, които Adobe сервираха, бяха купуването на TypeKit и на PhoneGap.

TypeKit

TypeKit е огромна база данни от шрифтове, които можете да включите във вашия сайт. Услугата се заплаща, но предлагат изключително разнообразие от шрифтове.

Google също предлагат подобна услуга. Тяхната е безплатна, но за сметка на това има по-малко шрифтове. Това е защото включва шрифтове, които сами по себе си са безплатни.

Отначало не бях сигурен поради каква причина Adobe са имали интерес да купят TypeKit. Отчитайки обаче, че Adobe е и производител на много шрифтове, нещата малко взеха да се подреждат.

Освен това след войната, която водиха с Apple и отказа iOS да поддържа Flash в Mobile Safari, от Adobe започнаха маркетингова политика, която е силно насочена към HTML Web Development.

Dreamweaver от 8 насам (последната версия разработена от Macromedia, преди Adobe да ги купят) е добавил толкова малко неща, че разработката на тази прекрасна програма е под всякаква критика.

Разбира се оставяме настрана Dreamweaver CS5.5, който излезе малко след началото на новата маркетингова политика на Adobe. Там нещата започнаха да се съживяват. Кой знае какво ще стане в Dreamweaver CS6, който би трябвало да се появи след около 2 месеца.

PhoneGap

PhoneGap е компания/сайт/услуга/програма, която и аз не бях чувал доскоро. Оказа се, че са сериозни хора, които са свършили чудесна работа в създаването на възможност да се напише програмен код веднъж, а след това да се разпространи като native приложения за всички мобилни операционни системи.

Самата услуга работи като конвертира HTML и JavaScript, като добавя възможност за използване на JavaScript API-та, които могат да използват пълния потенциал на различните сензори на мобилните апарати (за гравитация, за ускорение, за осветление, GPS, компас и каквото още има) след което този код се качва на техния сървър, а те генерират за вас native програми за iOS, Android, Windows Phone 7, Blackberry, че и други май имаше.

В общи линии PhoneGap правят това, което и Adobe правят с AIR. Разликата е, че AIR дава възможност подобни приложения да се разработват не само с HTML/Javascript, но и с Flash.

HTML/JS частта на AIR обаче си понакуцва и се държи дотолкова, доколкото самия runtime позволяваше чрез JS да се достъпват Flash API-та.

Купуването на PhoneGap със сигурност ще промени значително играта за AIR. Последните обновления, които пуснаха с AIR 3 точно по време на MAX 2011, от своя страна ще придадат по-голяма значимост на тази технология.

Flash Player

Преди да съм завършил този пост, отново във връзка с оптимизация и нови версии, само ще отбележа и възможностите на Flash Player 11.

Отново на MAX Adobe представиха, как в самия Flash върви Unreal Engine 3 и то доста гладко без да насича.

Пълна 3D поддръжка в последната версия на Flash, particle ефекти, които минават изцяло през видео картата, както и други hardware оптимизации са превърнали Flash Player 11 в нещо, към което ми се струва, че дори и Apple биха проявили интерес в най-скоро време.

Има и още много други интересни новини от MAX – гледайте двата keynote-а, гледайте и другите видео материали – има какво да се види.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.