Меню

Новини

Влез Излез

Adobe MAX 2011

Конференцията завърши преди повече от седмица, но от много работа и учене за университета (стискайте палци, че сесията е в разгара си) не ми остана време да седна да напиша дори два реда по въпроса.

Който не знае – MAX е ежегодна конференция, която Adobe организират, на която представят свои нови продукти и технологии, а и не само на свои. Keynote-овете от първи и втори ден, както и по три от най-интересните сесии за трите дена на конференцията можете да видите тук: http://max.adobe.com/online/. Също така голям брой от сесиите можете да видите и на http://tv.adobe.com/show/max-2011-develop/, където има и много други полезни видео материали.

Две от най-големите новини, поне според мене, които Adobe сервираха за „добре дошли“ още в началото първо на единия keynote, а на следващия ден и на другия, бяха купуването на TypeKit и на Phone Gap.

Ако случайно не знаете какво точно е TypeKit – това е не просто сайт, ами и огромна база данни от шрифтове, които можете да включите вав вашия сайт чрез техния. Услугата се заплаща разбира се, но количеството шрифтове, които предлагат, е огромно. Google също предлагат подобна услуга – те вече безплатно, но за сметка на това тяхната база от шрифтове е значително по-малка, а и лично според мене не се очертава да се разшири особено много, поради факта, че повечето шрифтове сами по себе си не са безплатни и изискват лиценз, който трябва да се заплати, преди да се използват.

Отначало не бях сигурен поради каква причина точно Adobe са имали интерес да купят TypeKit, но имайки предвид, че Adobe, освен всичко други е и производител на много шрифтове, нещата малко взеха да се подреждат. Освен това след войната, която водиха с Apple и отказа iOS да поддържа Flash в Mobile Safari, от Adobe започнаха маркетингова политика, която е силно насочена към HTML Web Development. Dreamweaver от 8 насам (последната версия разработена от Macromedia, преди Adobe да купи и тях) е добавил толкова малко неща, че разработката на тази прекрасна програма е под всякаква критика. Разбира се оставяме настрана Dreamweaver CS5.5, който излезе малко след началоно на новата маркетингова политика на Adobe, където нещата започнаха да се съживяват. Кой знае какво ще стане в Dreamweaver 6, който би трябвало да се появи след около 2 месеца.

Phone Gap е компания/сайт/услуга/програма, която и аз не бях чувал доскоро, но се оказа, че са сериозни хора, които са свършили чудесна работа в създаването на възможност да се напише програмен код веднъж, а след това да се разпространи като native преложения за всички мобилни операционни системи. Самата услуга работи като конвертира HTML и JavaScript, като добавя възможност за използване на JavaScript API-та, които могат да изпълзват пълния потенциал на различните сензори на мобилните апарати (за гравитация, за ускорение, за осветление, GPS, компас и каквото още има) след което този код се качва на техния сървър, а те генерират за вас native програми за iOS, Android, Windows Phone 7, Blackberry, че и други май имаше. В общи линии Phone Gap правят това, което и Adobe правят с AIR, с разликата, че AIR дава възможност подобни приложения да се разработват не само с HTML/Javascript, но и с Flash. Работата е там, че HTML/JS частта на AIR определено си понакуцваше и се държеше дотолкова, доколкото самия runtime позволяваше чрез JS да се достъпват Flash API-та. Купуването на Phone Gap със сигурност ще промени значително играта за AIR, а последините обновления, което пуснаха с AIR 3 точно по време на MAX 2011 ми се струва, че ще придадат по-голяма значимост на тази технология.

Преди да съм завършил този пост, отново във връзка с оптимизация и нови версии, само ще отбележа и възможностите на Flash Player 11. Отново на MAX Adobe представиха, как в самия Flash върви Unreal Engine 3 и то доста гладко без да насича. Пълна 3D пъддръжка в последната версия на Flash, particle ефекти, които минават изцяло през видео картата, както и други hardware оптимизации са превърнали Flash Player 11 в нещо, което ми се струва, че дори и Apple биха проявили интерес в най-скоро време.

Ива и още много други интересни новини от MAX – гледайте двата keynote-а, гледайте и другите видео материали – има какво да се види. Даже мисля в скоро време да пусна още един пост по въпроса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To create code blocks or other preformatted text, indent by four spaces:

    This will be displayed in a monospaced font. The first four 
    spaces will be stripped off, but all other whitespace
    will be preserved.
    
    Markdown is turned off in code blocks:
     [This is not a link](http://example.com)

To create not a block, but an inline code span, use backticks:

Here is some inline `code`.

For more help see http://daringfireball.net/projects/markdown/syntax