Меню

Новини

Влез Излез

Adobe прекратява разработката на Flash Player за мобилни устройства

Още преди около седмица от Adobe официално обявиха, че прекъсват разработката на Flash Player за мобилни устройства. Закъснението в споделянето на тази новина от моя страна идва от факта, че предпочетох да изчакам всички официални и неофициални изявления от говорителите на Adobe по въпросите с Flash Player, от служители, които са пряко свързани с разработването и разпространяването на технологията, както и от web developer-и, които с това си изкарват хляба. Изчаках за разлика от много други, които започнаха с разпространяването на новината дори още преди да бъде официално потвърдена от Flash Player Team-а на Adobe. Значителна разлика обаче така и нямаше. Дори и след официалното изявление останах със смесени чувства по въпроса.

В изявлението си, Adobe обясняват, че ще се съсредоточат върху разработката на AIR, а Flash Player ще остане на сегашното си ниво, като единствено ще се добавят minor update-и (security и bug fix-ове).

В личния си блог Mike Chambers сподели, че разработването на Flash Player за мобилни устройства се е оказало по-трудно отколкото компанията първоначално е предполагала че би било, поради многообразиено на хардуера на мобилни устройства на пазара. Друго, което е накарало Adobe да вземат това важно решение е фактът, че както мобилните устройства са нови, така и браузърите, които те използват имат достатъчно добра поддръжка на HTML5 и свързаните с него други технологии, че конкуренцията е също на много високо ниво. Сама по себе си конкуренцията, колкото и пагубна за производителите, е и полезна, но вземайки предвид и факта, че от Apple така и не позволиха, а и в скоро време това не се очертава да се промени, Flash Player да върви като добавка към техния браузър, кара разработчиците на мобилни сайтове и уеб приложения да предпочитат HTML5 технологиите.

Колкото и да ми е неприятно лично на мене, тъй като съм почитател на Flash технологията, трябва да призная, че думите на Steve Jobs в отвореното му писмо „Мисли за Flash“ са отчасти вярни. Отчасти, защото в писмото си той беше казал, че Flash Player е вече умряла технология, но именно тези думи доведоха до неговата смърт в мобилния интернет. Именно тези думи, на които твърде много хора се довериха бяха собственото си потвърждение.

Това на страна – има още една причина от Adobe да решат да се съсредоточат само върху AIR. Ако случайно някой, който не знае какво е AIR, чете този пост искам да обясня само с две думи: AIR ви дава възможност да правите програми за компютри и GSM-и, като използвате Flash. Тази причина вече е нещо, за което смятам, че има смисъл – и то доста. Като притежател на телефон с Android мога да кажа, че през телефона си не посещавам нито един от сайтовете, в които кисна постоянно на компютъра си. И това не по друга, а по простата причина, че въпросните сайтове (facebook.com, docs.google.com, reader.google.com, plus.google.com, gmail.com, imdb.com и други) имат приложения, чрез които информацията от тях да се достъпва. И аз лично предпочитам качествено направените приложения, отколкото мобилна версия на сайта. Причините по принцип са много и на различните хора им харесват различни удобства, които приложенията предоставят, но едно от нещата, които на мене лично най-много ми доставя спокойствие когато позлвам приложение е, че по този начин се постига едно по-добро запазване на състоянието в приложенията при преминаването от едно в друго, както и една изолираност на пощата ми от Facebook, от Google+ и т.н.

Очаквам да видя точно какво имат предвид Adobe с това решение и точно какви действия ще предприемат. За момента си мисля единствено, че съвсем скоро ще има големи новости по въпроса, тъй като наближава време за нов CS пакет (номер 6 подред).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To create code blocks or other preformatted text, indent by four spaces:

    This will be displayed in a monospaced font. The first four 
    spaces will be stripped off, but all other whitespace
    will be preserved.
    
    Markdown is turned off in code blocks:
     [This is not a link](http://example.com)

To create not a block, but an inline code span, use backticks:

Here is some inline `code`.

For more help see http://daringfireball.net/projects/markdown/syntax