Adobe прекратява разработката на Flash Player за мобилни устройства

Още преди около седмица от Adobe официално обявиха, че прекъсват разработката на Flash Player за мобилни устройства. Закъснението в споделянето на тази новина от моя страна идва от факта, че предпочетох да изчакам всички официални и неофициални изявления от говорителите на Adobe по въпросите с Flash Player, от служители, които са пряко свързани с разработването и разпространяването на технологията, както и от web developer-и, които с това си изкарват хляба. Изчаках за разлика от много други, които започнаха с разпространяването на новината дори още преди да бъде официално потвърдена от Flash Player Team-а на Adobe. Значителна разлика обаче така и нямаше. Дори и след официалното изявление останах със смесени чувства по въпроса.

В изявлението си, Adobe обясняват, че ще се съсредоточат върху разработката на AIR, а Flash Player ще остане на сегашното си ниво, като единствено ще се добавят minor update-и (security и bug fix-ове).

В личния си блог Mike Chambers сподели, че разработването на Flash Player за мобилни устройства се е оказало по-трудно отколкото компанията първоначално е предполагала, че би било, поради многообразието на хардуера на мобилни устройства на пазара. Друго, което е накарало Adobe да вземат това важно решение е фактът, че както мобилните устройства са нови, така и браузърите, които те използват имат достатъчно добра поддръжка на HTML5 и свързаните с него други технологии, че конкуренцията е също на много високо ниво. Сама по себе си конкуренцията, колкото и пагубна за производителите, е и полезна, но вземайки предвид и факта, че от Apple така и не позволиха, а и в скоро време това не се очертава да се промени, Flash Player да върви като добавка към техния браузър, кара разработчиците на мобилни сайтове и уеб приложения да предпочитат HTML5 технологиите.

Колкото и да ми е неприятно лично на мене, тъй като съм почитател на Flash технологията, трябва да призная, че думите на Steve Jobs в отвореното му писмо „Мисли за Flash“ са отчасти вярни. Отчасти, защото в писмото си той беше казал, че Flash Player е вече умряла технология, но именно тези думи доведоха до неговата смърт в мобилния интернет. Именно тези думи, на които твърде много хора се довериха бяха собственото си потвърждение.

Това на страна – има още една причина от Adobe да решат да се съсредоточат само върху AIR. Ако случайно някой, който не знае какво е AIR, чете този пост искам да обясня само с две думи: AIR ви дава възможност да правите програми за компютри и GSM-и, като използвате Flash. Тази причина вече е нещо, за което смятам, че има смисъл – и то доста. Като притежател на телефон с Android мога да кажа, че през телефона си не посещавам нито един от сайтовете, в които кисна постоянно на компютъра си. И това не по друга, а по простата причина, че въпросните сайтове (facebook.com, docs.google.com, reader.google.com, plus.google.com, gmail.com, imdb.com и други) имат приложения, чрез които информацията от тях да се достъпва. И аз лично предпочитам качествено направените приложения, отколкото мобилна версия на сайта. Причините по принцип са много и на различните хора им харесват различни удобства, които приложенията предоставят, но едно от нещата, които на мене лично най-много ми доставя спокойствие когато позлвам приложение е, че по този начин се постига едно по-добро запазване на състоянието в приложенията при преминаването от едно в друго, както и една изолираност на пощата ми от Facebook, от Google+ и т.н.

Очаквам да видя точно какво имат предвид Adobe с това решение и точно какви действия ще предприемат. За момента си мисля единствено, че съвсем скоро ще има големи новости по въпроса, тъй като наближава време за нов CS пакет (номер 6 подред).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.