Инсталиране на MySQL Server 8.0.15 на Windows

Продължаваме поредицата за настройка на компютър за web development с инсталиране на MySQL Server на Windows.

За да си изтеглите инсталатора първо идете на https://dev.mysql.com/downloads/installer/. Скролнете надолу и кликнете на бутона download до по-големия файл, който виждате.

На следващата страница ще ви питат да се логнете или да създадете профил. Това обаче не е нужно. Прикрит най-долу на стратицата ще видите линк „No thanks, just start my download“. Кликнете на него за да продължите.

В инсталатора най-често ще кликате „Next“ и „Execute“. Ще ви се наложи да кликнете и „Finish“ няколко пъти (колкото и да е странно).

По време на инсталацията ще трябва да въведете и парола, която е важно да запомните. Пак по време на инсталацията ще ви питат за тази парола и ще ви принудят да пуснете тест, че връзщата е успешна.

Накрая автоматично ще тръгне и MySQL Workbench, който дава интерфейс за работа с MySQL. Навремето можеше да се работи само през конзолата, но сега вече сме модерни.

Все пак при разработка на сайтове най-често ще използвате phpMyAdmin. Това е защото той е web-базиран интерфейс, който можете да инсталирате на всеки сървър, до който имате FTP достъп.

Как да инсталирате phpMyAdmin локално ще покажем в следващия урок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.