Инсталиране на phpMyAdmin 4.8.5

Продължаваме поредицата с нов урок, в който ще инсталираме и phpMyAdmin. Това е интерфейс за работа с MySQL бази данни, захранван от PHP.

Първо идете на https://www.phpmyadmin.net/ за да си изтеглите файловете. Разархивирайте файловете и ги копирайте в root-а на сървъра си.

Отворете http://localhost/phpMyAdmin/. Възможно е в този момент да видите просто списък с файлове. Ако е така ще е нужно да направим корекции в настройките на Apache.

Directory Index

Стартирайте текстов редактор като администратор. Windows го изисква, иначе няма да позволи да запишете промените. Редактирайте C:\Apache24\conf\httpd.conf (промени правихме в урока за Apache) и потърсете „DirectoryIndex“.

Най-вероятно ще намерите част от файла, която изглежда така:

<IfModule dir_module>
    DirectoryIndex index.html
</IfModule>

Тази директива указва на Apache какви файлове да зареди директно при отваряне на папка. По подразбиране Apache търси файлове с име index.html. Ако в папката phpMyAdmin имаше такъв файл, Apache щеше да го зареди веднага щом отворим http://localhost/phpMyAdmin/. В случая в папката обаче имаме index.php така че трябва да добавим и този файл:

<IfModule dir_module>
    DirectoryIndex index.html index.php
</IfModule>

Изреждаме имената на файловете с празно място (“ „). Apache ще потърси първия, ако не го намери втория и т.н. Ако свърши целия списък и Apache не намери познато име на файл – ще покаже списък с всички файлове в папката.

Рестартирайте Apache и презаредете http://localhost/phpMyAdmin/.

Ако видите бяла страница или друга грешка може да се наложи да включите mysqli модула на PHP.

Включване на mysqli модул за PHP

Ако нямате PHP info файл на сървъра си – създайте един. Може да го кръстите просто info.php (няма голямо значение). После отворете файла се текстов редактор и му задайте следната стойност:

<?php
phpinfo();
?>

Отворете в браузъра http://localhost/info.php. Тук ще видите информация за версията на PHP и локалните си настройки. Потърсете информация за Loaded Configuration File. Възможно е срещу него да пише „(none)“.

Ако това е така – проверете отново httpd.conf файла. Потърсете какъв път сме задали на PHPIniDir. Ако сте следвали всичко точно както аз съм го правил, това би било C:\php. Точно там се очаква да се намира вашия конфигурационен php.ini файл.

Навигирайте до тази папка. Ако не съществува файл php.ini копирайте php.ini-development и изтрийте частта development от името.

Отвотере файла за редакция и потърсете „extension=mysqli“. В началото на реда вероятно има „;“. Това обозначава коментар в php.ini. С други думи – стойността на реда ще се игнорира. Изтрийте тази „;“ и рестартирайте Apache. Сега вече phpMyAdmin трябва да зарежда.

В този момент вече трябва да виждате login страницата на phpMyAdmin:

Login страницата на phpMyAdmin
Login страницата на phpMyAdmin

Въведете потребителското име и паролата, които използвахте при инсталиране на MySQL. Ако получите грешка от типа на: „The server requested authentication method unknown to the client [caching_sha2_password]“ значи има лека несъвместимост между версиите на PHP и MySQL (MySQL е прекалено нов).

Настройване на права за MySQL потребител

Едно от решенията в този случай е да създадем нов потребител в MySQL, който ще ползваме за PHP сайтовете си. За този потребител ще зададем парола с друго криптиране. Такова, което да се поддържа от PHP.

Отворете Workbench на компютъра си.

Още в началото трябва да видите правоъгълник, в който да пише „Local Instance“:

MySQL Workbench Local Instance
MySQL Workbench Local Instance

Кликнете на него и изчакайте да се зареди.

Въведете паролата за основния потребител когато ви попитат.

Кликнете на „Users and Privileges“, а след това на „Add Account“ бутона:

За име на потребитебя може да въведете примерно „php.

„Authentication Type“ е много важно да го оставите на „Standard“, без да го променяте. Иначе може да се стигне до същата грешка като по-горе.

„Limit to hosts matching“ може да го оставите на *, което означава „без ограничения“. Вместо това можете да зададете и на localhost, така че само локалния ви компютър да може да осъществи връзка към базата данни чрез този потребител.

Въведете парола, потвърдете я и кликнете на Apply.

После кликнете на tab-а „Administrative Roles“ и селектирайте всички отметки както се вижда на screenshot-а:

Кликнете „Apply“ за да запишете промените.

Рестартиране на MySQL

За да се приложат промените в потребителите, които направихме, трябва да рестартиране MySQL. Това може да направите от процесите на Windows. Възможно е да е по-лесно просто да рестартирате компютъра.

Сега вече phpMyAdmin трябва да зарежда правилно. Ако случайно имате още проблеми – не се колебайте да пишете коментар към урока и ще отговоря при първа възможност!

Готови сме за web development

С този урок завършваме тази кратка поредица. Сега вече трябва да сте готови за web development с PHP и MySQL. Възможно е от време на време да срещнете проблем с настройките на някой от компонентите. Google е ваш приятел, а и аз самият съм готов да отговарям на всякакви въпроси от коментари тук или във Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.