Меню

Други

Влез Излез

Embed-ване на Vbox видеота през техния player

В един предишен пост (от скоро) описах как embed кода, който Vbox7 предоставят когато искате да вкарате клипче във вашия сайт е що-годе неприятен, защото Flash видео player-а, който този embed код използва не е стандартния, който те предоставят когато гледаш клипчето на техния сайт. Ето няколко неща относно този примитивен player, който предлагат при embed – дори и да промениш размерите на видеото в този embed код, бутоните не се преразпределят правилно, така че проеразмериш ли го – става само по-грозно (ограничават ти размерите). Второто, което много ме изнерви е липсата на субтитри. Третото е, че като кликнеш на клипчето, вместо да премине в режим на пауза, player-а те пренасочва към страницата на клипчето във Vbox7. Тези три неща ме изнервиха доста и реших да опитам да си вкарам клипчето през оригиналния им player – все пак няма ограничения за зареждане на .SWF файлове от друг домейн. Проблемът бяха субтитрите, тъй като те се зареждат допълнително от един .JS файл като JSON низ, който се подава на player-а като flashvar. С помощ от приятели успях да взема и субтитрите (прави се с cURL и трябва да смените user agent-а с този на Google Bot примерно, защото иначе сайта ви пренасочва, тъй като не е открил дали имате поддръжка на JavaScript в браузъра ви). И така след два дена тормоз накрая стигнах до там да вкарам player-а заедно със субтитрите, при което гадния SWF файл, вика разни скриптове, въведени му с относителни URL-и. Сиреч – прецакан съм, тъй като на моя хостинг нямам тези server side скриптове, но и да ги имах – нямам достъп до базата данни на Vbox7, така че накрая пак не стана моята работа.

Тъпото е, че ограниченията, които от Vbox7 налагат са в голяма степен безсмислени. Липса на субтитри при зареждане от външен сайт – това защо изобщо? Основният смисъл от тези субтитри не е ли достъпност? Защо им е да развалят достъпността? Сега ще кожете, че автора на субтитрите може да не иска да му ги виждат по други сайтове. Първо – за какво му е на автора на субтитрите да налага хората да могат да ги виждат само на сайта ва Vbox7. Второ – дори и да е така, не би ли трябвало това да е като настройка, която да пита авторите на субтитрите дали позволяват това или – не.

Ограничението за размери на видеото – единствения коментар, който ще направя тук е, че за мене това е некадърно свършена работа player-а да е с фиксирани размери – на кой друг сайт за видео споделяне се е чуло и видяло подобно нещо.

Последното – пренасочването при кликване – това наистина мога да го преглътна – хората все пак искат да имат посещаваност на сайта, защото печелят от реклами. Но ако ще преглъщам това – искам другото да е наред.

В крайна сметка Vbox-а остава най-ограничения сайт за видео споделяне. На времето съм качвал много клипчета там, тъй като са били ориентирани към български зрители, а това си е български сайт, ама българщината май му идва в повече. Освен това YouTube е също достатъчно посещаван от българската аудитория, така че аз лично съвсем сериозно се замислям дали да не се пренасоча да си качвам клипчетата вече там (или пък защо не във Vimeo).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To create code blocks or other preformatted text, indent by four spaces:

    This will be displayed in a monospaced font. The first four 
    spaces will be stripped off, but all other whitespace
    will be preserved.
    
    Markdown is turned off in code blocks:
     [This is not a link](http://example.com)

To create not a block, but an inline code span, use backticks:

Here is some inline `code`.

For more help see http://daringfireball.net/projects/markdown/syntax