Embed-ване на Vbox7 видеота през техния player

Наскоро описах как embed кода, който Vbox7 предоставят когато искате да вкарате клипче във вашия сайт, е що-годе неприятен. Flash видео player-а, който този embed код използва не е същият, който те предоставят когато гледаш клипчето на техния сайт.

Проблеми с embed player-а:

Ето няколко неща относно този примитивен player, който предлагат при embed:

  1. Дори и да промениш размерите на видеото в този embed код, бутоните не се преразпределят правилно, така че проеразмериш ли го – става само по-грозно (ограничават ти размерите).
  2. Второто, което много ме изнерви е липсата на субтитри.
  3. Като кликнеш на клипчето, вместо да премине в режим на пауза, player-а те пренасочва към страницата на клипчето във Vbox7.

Тези три неща ме изнервиха доста и реших да опитам да си вкарам клипчето през оригиналния им player. Все пак няма ограничения за зареждане на .SWF файлове от друг домейн.

Проблемът бяха субтитрите, тъй като те се зареждат допълнително от един .JS файл като JSON низ, който се подава на player-а като flashvar.

Да го „нахакаме“!

С помощ от приятели успях да взема и субтитрите. При cURL трябва да user agent-а примерно с този на Google Bot. Иначе сайтът ви пренасочва, тъй като не е открил дали имате поддръжка на JavaScript в браузъра ви.

И така след два дена тормоз накрая стигнах до там да вкарам player-а заедно със субтитрите. Оказа се, че гадният SWF файл, вика разни скриптове, въведени му с относителни URL-и.

Сиреч – прецакан съм, тъй като на моя хостинг нямам тези server side скриптове, но и да ги имах – нямам достъп до базата данни на Vbox7. Така че накрая пак не стана моята работа.

Тъпото е, че ограниченията, които от Vbox7 налагат са в голяма степен безсмислени. Липса на субтитри при зареждане от външен сайт – това защо изобщо?

Vbox7, why you do this?!

Основният смисъл от тези субтитри не е ли достъпност?

Защо им е да развалят достъпността? Сега ще кажете, че авторът на субтитрите може да не иска да му ги виждат по други сайтове.

  1. За какво му е на автора на субтитрите да налага хората да могат да ги виждат само на сайта на Vbox7?
  2. Дори и да е така, не би ли трябвало това да е като настройка, която да пита авторите на субтитрите дали позволяват или – не.

Ограничението за размери на видеото – единствения коментар, който ще направя тук е, че за мене това е некадърно свършена работа: player-ът да е с фиксирани размери. На кой друг сайт за видео споделяне се е чуло и видяло подобно нещо!?

Последното – пренасочването при кликване – това наистина мога да го преглътна. Хората все пак искат да имат посещаваност на сайта, защото печелят от реклами. Но ако ще преглъщам това – искам другото да е наред.

В крайна сметка Vbox-а остава най-ограниченият сайт за видео споделяне. На времето съм качвал много клипчета там, тъй като са били ориентирани към български зрители, а това си е български сайт. Ама българщината май му идва в повече. Освен това YouTube е също достатъчно посещаван от българската аудитория, така че аз лично съвсем сериозно се замислям дали да не се пренасоча да си качвам клипчетата вече там (или пък защо не във Vimeo).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.