Lorem Ipsum

Може би и преди сте го срещали, но ако не знаете какво представлява. Lorem ipsum е примерен текст, който се използва за демонстрация на външен вид, където съдържанието не е от значение. Съществува от 16ти век. Първоначално се е използвал в печатарството. В наши дни много често се среща при разработка на web design.

Lorem ipsum макар в голяма степен да е просто поредица от букви, които не винаги сформират думи. Много често обаче, в него се срещат латински такива.

Текстът е генериран по специален начин, така че да не повтаря едно и също тестово съдържание и да не е нещо от сорта на „yhjgb khfgl idtykt,g iuftkjv“. Lorem ipsum е грижливо генериран така, че:

  1. дължината на думите да варира в граници характерни за реални езици по света
  2. последователността от гласни и съгласни букви да имат някакъв смисъл и текстът да е реално четим.

Много програмни продукти свързани с предпечатна подготовка или web development разполагат или с вградена възможност да генерират lorem ipsum. Някои разчитат на допълнително инсталирани plugin-и. Аз примерно като програмист използвам Sublime Text, в който мога просто да напиша „lorem“ и след това натискайки бутона tab да получа:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Facere maxime optio quis, labore hic rerum provident eveniet rem dignissimos accusamus nisi facilis harum necessitatibus repellat pariatur atque excepturi numquam eligendi.

Допълнително съм си инсталирал и plugin на име Emmet. При нужда от повече или по-малко текст мога след „lorem“ да допълня и брой думи, които искам въведени. След това натискам tab получавам като резултат:

генериране на 5 думи lorem ipsum или на 200 думи lorem ipsum

Повече за Lorem Ipsum можете да научите от http://bg.lipsum.com/, от където също можете да си генерирате и online примерно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.