Меню

Други

Влез Излез

Lorem Ipsum

Може би и преди сте го срещали, но ако не знаете какво представлява – lorem ipsum е примерен текст, който се използва за демонстрация на външен вид, където съдържанието не е от значение. Съществува от около 1500 година, когато се е използвал в печатарството, а в наши дни много често се среща при разработка на web design.

Lorem ipsum макар в голяма степен да е просто поредица от букви, които не винаги сформират думи, много често в него се срещат латински такива.

Текстът е генериран по специален начин, така че да не повтаря едно и също тестово съдържание и да не е нещо от сорта на „yhjgb khfgl idtykt,g iuftkjv“, което се получава, когато просто цъкате множество бутони по клавиатурата. Lorem ipsum е грижливо генериран така, че дължината на думите да варира в граници характерни за реални езици по света, както и последователността от гласни и съгласни букви да имат някакъв смисъл и текстът да е реално четим.

Много програмни продукти свързани с предпечатна подготовка или web development разполагат или с вградена възможност да генерират lorem ipsum или имат plugin-и, които им го позволяват. Аз примерно като програмист използвам Sublime Text, в който мога просто да напиша „lorem“ и след това натискайки бутона tab да получа:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Facere maxime optio quis, labore hic rerum provident eveniet rem dignissimos accusamus nisi facilis harum necessitatibus repellat pariatur atque excepturi numquam eligendi.

При нужда от повече или по-малко текст мога след „lorem“ да допълня и брой думи, които искам въведени и след tab да ги получа като резултат.

Lorem Ipsum

Повече за Lorem Ipsum можете да научите от http://bg.lipsum.com/, от където също можете да си генерирате и online примерно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To create code blocks or other preformatted text, indent by four spaces:

    This will be displayed in a monospaced font. The first four 
    spaces will be stripped off, but all other whitespace
    will be preserved.
    
    Markdown is turned off in code blocks:
     [This is not a link](http://example.com)

To create not a block, but an inline code span, use backticks:

Here is some inline `code`.

For more help see http://daringfireball.net/projects/markdown/syntax