Публикации в администраторския панел на WordPress

Публикации, още “статии” или “блог постове”, са основните елементи на един блог. От тази страница можете да видите списък с всички такива, които сте въвели, да ги редактирате и да прегледате основна информация за тях.

Първият бутон, който виждаме на страницата е “Добавяне” и тъй като това е и основната идея на един блог, нека започнем от там.

Добавяне

blogpost-add

При добавяне на публикация може би най-удачно е да се започне с въвеждане на заглавие и съдържание на това, което искате да споделите със света.

Красиви връзки (pretty permalinks)

Ще забележите, че веднага след като въведете начално заглавие, WordPress генерира връзка към статията. WordPress е известен със своите “красиви” връзки, но тази в момента не изглежда особено красива. Кликнете на бутона “промяна на връзките” и от там изберете опция, която ви допада. Повече за постоянните връзки (permalinks) ще говорим друг път.

Нека запишем статията като чернова и да презаредим страницата, за да видим как ще изглежда постоянната връзка сега.

blogpost-pretty-permalinks

Ако решите да я смените в последствие или по някаква друга причина искате връзката да е различна — можете чрез натискане на бутона “редактиране” да въведете нова стойност.

Добавяне на изображения

При въвеждането на съдържание можем да добавим и изображение или друг файл. Кликнете на бутона “добавяне на файл”, а след това “избор на файлове”, за да качите файл от компютъра си.

След като файлът е качен можете да въведете допълнителни настройки, преди да го добавите в самия блог пост. Нека примерно изберем файлът да се центрира и при клик да сочи към пълната версия на изображението. Нека размерът, който показваме в самия блог пост да бъда “голям”.

Виждаме, че този “голям” размер е 840 на 625 пиксела, което може да се различава за някои теми, а освен това и вие самите можете от допълнителни настройки (които ще разгледаме в друг урок) да изберете на този “голям” размер да съответства друга резолюция.

blogpost-insert-image

Кликнете на “вмъкване в публикацията”, за да добавите изображението в съдържанието на статията си.

Чернови и преглед на публикации

След като сме готови със заглавието, линкът и съдържанието на блог поста, нека огледаме и другите настройки. Нека отново запишем чернова на статията си, тъй като вече имаме съдържание, което не искаме да изгубим, но все още не сме напълно готови да го публикуваме за пред всички. Освен това можем при клик на бутона “преглед” да видим как би изглеждала статията ни.

blogpost-publish

Може би забелязвате, че адресът не е този, който сме въвели. Не се притеснявайте — това е само защото преглеждаме блог поста преди да сме го публикували.

Да разгледаме и останалите опции.

Статус и достъпност на статии

“Статусът” се използва основно, когато на сайта има повече от един автор. Някои от хората, които пишат статии, нямат права сами да ги публикуват. Те първо само ги записват по начин подобен на този, в който сега направихме чернова. След това вече някой редактор, след одобрение, публикува статията.

“Достъпност” дава три основни опции: “публична”, “защитена с парола” и “лична”. “Публична” означава, че всеки посетител на сайта може да прочете публикацията. Отделно можете да направите публичните статии sticky, което ще рече, че те винаги ще се показват най-напред в блога, дори и да има по-нови.

“Защитена с парола” означава, че посетителите на сайта ще виждат заглавието, но при опит да отворят статията ще видят поле, което изисква от тях да въведат парола. Паролата се задава отделно за всяка статия и само след като бъде въведете показва същинското съдържание.

“Лична” означава, че само редактори и администратори на сайта могат да виждат тази публикация, а за всички останали те няма да съществува изобщо.

Възможно е при добавяне на статия да изберем да я публикуваме със стара дата или да я “планираме” / “насрочим” за бъдещ момент. Блог постове, които са “планирани” няма да се виждат веднага на сайта, я ще се появят когато датата им на публикуване мине.

В дъното на панела “Публикуване” имаме линк за изтриване на статията (преместване в кошчето) и бутон за официалното ѝ публикуване. Преди да кликнем на този бутон обаче, нека продължим с останалите настройки.

В този урок ще прескочим “формат”. Форматът дава опция различния тип публикации да се представят визуално различно, което прави форматите пряко свързани с темата, която се използва. Повечето теми имат поддръжка единствено за стандартния формат, затова за момента ще се ограничим с него.

Таксономии

Надолу виждаме възможност да добавим категория към статията си. Можем да изберем вече съществуваща или да създадем нова. След това идват и етикетите (или tags на английски), които са подобни на категориите. И двете са таксономии. Етикетите, обаче, не са йерархични. Една категория може да има под-категории или още “дъщерни категории”, доколкото етикетите са само на едно ниво.

blogpost-taxonomies

Основно изображение

“Основното изображение” на статията отново е свързано с начина, по който работи темата. Почти всички теми имат поддръжка за това и употребата на основно изображение винаги се препоръчва. Нека премахнем изображението, което бяхме добавили в съдържанието и да го зададем като основно изображение.

blogpost-thumbnail

Сега вече сме готови да публикуваме статията и да я прегледаме отново.

Виждаме, че основното изображение се показва над самата статия, вместо вътре в съдържанието, както беше преди.

В следващия урок ще продължим с разглеждането на страницата “публикации” от администраторския панел.

Един отговор за “Публикации в администраторския панел на WordPress”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.