Google отвръщат на удара с Android 4.2 и Nexus 4 и 10

Преди около месец Apple „пуснаха“ нова версия на софтуера за мобилните си устройства – iOS 6, а след това обявиха iPhone 5, който от тогава насам е станал предимно тема на подигравки, вместо устройство, което мнозина искат. Вярно е, че пазарът винаги ще си го има, но при предходните устройства е имало много повече положителни възклицания. Преди по-малко от седмица пък обявиха и няколко други устройства, сред които iPad Mini, а iPad 4 остана почти незасегнат като тема. Аз даже след като гледах презентацията направих проверка, дали не ми се е причуло, че вече има нов iPad, защото споменаването ме беше толкова бегло, че най-вероятно мнозина си мислят, че последният iPad за момента все още е 3. Но и с какво да наблегнат върху iPad 4, като единствената разлика е по-бързи процесор и видео чип.

На Apple събитието миналата седмица, обаче, едно нещо ме накара да отдам чест на Apple и да призная, че има още едно отношение, освен ниската консумация на електроенергия на устройствата им. И това е скоростта, с която новите версии на операционните им системи се адаптират от съществуващите устройства. Един от най-големите проблеми на Google около половин година след излизането на Android 4.0 беше, че около 75% от Android мобилните телефони още карат с версия 2.x. Дълго време мислих дали на не напиша явен хвалебствен пост към Apple, в който се извинявам за лошото си отношение към тях (да – не очаквайте да се опитвам да бъда обективен към устройствата им – пристрастен съм – признавам си) и да призная, че всъщност работата им не е толкова лоша, колкото се опитвам да я изкарам, тъй като около месец или малко повече – не съм сигурен – след като устройствата им са имали възможност да бъдат update-нати, то 250 милиона от тях използват iOS 6. За разлика, има много телефони с Android, които са закъсали на версия 2 (макар и с някакъв update до 2.2 или 2.3, че защо не дори и 2.3.5), а вече има и Android 4.1 (скоро и 4.2). Да ама в този случай, някой определено има предимство, че предоставя едно единствено устройство и да направиш update за него е по-лесно, отколкото за десетки. Никой не бие Google по главата да работят с толкова много hardware производители и никой не ги кара да пускат операционната си система безплатно, така че дори и други да могат да правят телефони с нея, обаче update-ването става трудно. Има и още нещо. Да – Google направиха и друга грешка (според мене поне), че Android 3 беше само и единствено за таблети, което в повечето случаи остави hardware производителите да си мислят, че могат да минат тънко откъм възможности на устройствата си и сега малко могат да подкарат Android 4. За щастие това вече не би трябвало да се повтаря, защото от Ice Cream Sandwich насам имаме вече една операционна система за всички устройства. Освен това виждаме, че и update-ите идват достатъчно бързо, така че ако и производителите на hardware работят качествено, те винаги ще се стремят да поддържат гладко най-новата версия, което би гарантирало и актуалност на устройството поне две години, което за момента е и средния срок, който аз изкарвам с един и същ мобилен телефон (2 ~ 2.5 години).

Сега да си дойдем на думата защо изобщо пиша всичко това. Днес се очакваше да има презентация от Google за Nexus 10. По някаква причина обаче (още не съм проучил точно каква), презентацията се е разминала, но от The Verge са си уговорили среща очи в очи с разработчиците на Android от Google, които работят при личен контакт с разработчиците на последните устройства от фамилията Nexus. В едно кратко 15 минутно видео можете да видите неща, от които моята коса поне настръхна. Устройства от нов клас, оживени от също толкова заслужаваща адмирации операционна система.

Вместо да ви губя повече времето – насладете се на прекрасното видео.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.