История на WordPress – Как е стигнал до 15 годишна възраст

Раждането на B2/Cafelog

За да научим от къде тръгва историята на WordPress, първо трябва да се запознаем с b2/cafelog (още известен само като b2 или само като cafelog).

Това е класическа блогинг система, която не се поддържа от години. Написана е на PHP и MySQL и лицензирана под GPL.

Днес едва ли някой изобщо още използва тази система в класическия ѝ вид, но неин fork задвижва над 30% от всички сайтове на света.

Животът на b2/cafelog

Той е доста кратък (около 2 години). Първоначално системата е била разработена през 2001 от Мишел Валдриги (Michel Valdrighi) – френски програмист, вдъхновен от blogger.com.

Нововъведението, което b2/cafelog прави в сферата на блогинг платформите е динамичното създаване на страници въз основа на съдържание, съхранено в MySQL база данни. Тази концепция дава доста голям тласък на проекта.

Отлив

След излизането на версия 0.6 Мишел продължава работа през 2002, но малко преди финализирането на 1.0 той изведнъж изчезва от интернет пространството.

Мнозина са загрижени за самия него, а още повече се питат какво ще правят сега с поддръжката на системата, тъй като обществото, което я е възприело е нараснало значително и изведнъж е останало без поддръжка.

Един от потребителите, използващи b2/cafelog за собствения си сайт – Мат Муленуег (Matt Mullenweg) – решава да направи fork и да продължи разработката, като я надгради с множеството си „готини“ идеи.

GPL

Благодарение на това, че b2/cafelog е лицензирана под GPL, той е напълно свободен да направи това. Описва колебанието в блога си, като прави сравнение и с други системи. Един от основните конкуренти е Textpattern, но поради промени в лиценза си те губят голяма част от потребителите си и отблъскват хората, които са обмисляли да преминат към техните услуги.

В тази далечна уеб статия, която Мат пише през януари 2003, той описва как стремежът му ще е за нещо гъвкаво като MovableType, с парсирането на TextPattern, възможността за надграждане на b2 и лекотата за инсталиране на Blogger.

Само дни по-късно множество b2/cafelog потребители го окуражават и споделят, че с удоволствие биха опитали възможна негова версия на системата. Един от тях е Майк Литъл (Mike Little), с когото заедно започват разработката на WordPress.

WordPress

През май 2003 Мишел Валдриги отново се появява и споделя, че липсата му е била породена от финансови затруднения и „все още е безработен“.

Голямото съобщение, което прави по отношение на b2/cafelog е, че:

„вече Мат Муленуег и Майк Литъл водят разработката на WordPress – новият клон на b2, който ще стане официалната версия веднага щом е готов“

Също така добавя:

„ако някой иска да помогне за WordPress – да не се колебае, а да се свърже с тях!“

До края на май първата версия на WordPress (0.7) вече е налице, а Мишел Валдриги става част от екипа по разработката на WordPress до 2005.

Безсъние

По време на първоначалната разработка на новия клон, Мат е още младо момче, с големи амбиции и нагласа за експериментиране със самия себе си.

При интервю проведено от Тим Ферис (Tim Ferriss) той обяснява как е успявал да постигне толкова голяма продуктивност. Основната част е полифазовия му режим на сън от тип „Уберчовек“. Полифазов сън значи просто спане по повече от веднъж на ден (типичен пример е испанската сиеста).

Муленуег е стигнал до най-екстремната позната форма на такъв тип режим на съня. Той е имал по 6 периода на спане от по 40 минути на ден, което му оставя по около 2:30 часа будно време между тях.

„Това може би беше най-продуктивният период от живота ми.
Тогава написах WordPress“.

Всичко обаче си има цена. Ако случайно е бил пропуснел и една от 6те дремки за деня той би се чувствал съсипан.

При все, това, което го е отказало да продължи полифазовия си режим тип „Уберчовек“, е по-скоро негативите, които е изпитвал от социална гледна точка. Прекратил го е веднага след като се е запознал с приятелката си.

Томас Едисън е друга известна личност следвала същия тип полифазов режим. Подобно нещо се твърди и за Леонардо да Винчи, който е спял по 20 минути на всеки 4 часа.

Израстване на WordPress

Около година след като Мат обмисля да направи fork на b2/cafelog, версия 1.0 на WordPress вече е налице.

Това, което тя включва като новости са така известните красиви връзки, които са особено полезни за SEO. Други новости са опростените до максимум процес на инсталиране и обновяване, управляване на коментари и Atom емисии.

CNET

Скоро след това CNET наемат Мат да им помогне с развитието на собствените им блогове. Приемайки офертата, той се принуждава да напусне колежа и да се премести от Хюстън (Тексас), в Сан Франциско (Калифорния). Работи за тях в продължение на около година и напуска през октомври 2005. Веднага след това създава услугата Akismet, която служи за филтриране на spam коментари в WordPress.

В самия край на 2005 (на 31ви декември) излиза версия 2 на WordPress. Това, с което тя допринася за развитието на платформата е rich text editor, качване на изображения, подобрения по възможността за импортиране на съдържание, изцяло нова администрация и множество подобрения за разработчици на разширения.

Търговска марка „WordPress“

През 2006 Automattic (компанията основана от Мат Муленуег) регистрира търговската марка WordPress, както и логото на платформата.

През 2008 Happy Cog (дизайн фирма) се включват в развитието на WordPress. След провеждане на масивно проучване на потребителите те играят важна роля за редизайна на администрацията. През същата година към арсенала на WordPress се прибавят и шорткоди, обновявания само с 1 натискане и инсталиране на разширения по не по-сложен начин.

Следващи версии

За следващите 2 големи версии – 3 и 4 – можем накратко да кажем, че са ни дали:

Версия 3:

 • потребителски типове съдържание (custom post types)
 • менюта
 • мрежите (WordPress Network a.k.a. Multisite) са направени част от ядрото на WordPress
 • темата по подразбиране TwentyTen (и традицията от тогава насам всяка година да излиза нова тема с името на годината)
 • опростяване на администрацията
 • 3.7 въвежда автоматичното инсталиране на кръпки по сигурността
 • 3.8 вкарва и MP6 – последното (за момента) обновление по дизайна на администраторския панел

Скоро след издаването на версия 3.0 (на 9ти септември 2010) Мат Муленуег прехвърля собствеността на търговската марка WordPress и логото на WordPress от фирмата си Automattic към наскоро основаната Фондация WordPress. Това е значим момент в историята, тъй като заявява, че WordPress ще продължи да се развива независимо от коя да е фирма или група разработчици в бъдеще.

Версия 4:

 • модерния media uploader
 • по-лесно вграждане на външни ресурси (YouTube, Vimeo, Twitter, блог статии от други блогове и мн други)
 • подобрения по процеса на търсене и инсталиране на разширения от администраторския панел

И няма как да не споменем, че съвсем скоро очакваме и версия 5, заедно с едно от най-големите нововъведения, които е имало от много време насам – Гутенберг.

WordCamp-ове и WordPress Meetup-и

Важна роля за развитието на WordPress играят и конференциите наречени WordCamp и потребителските сбирки. На тях се разискват всякакви теми по отношение на WordPress.

Първата такава конференция е през август 2006 и е проведена в Сан Франциско, на която са присъствали над 500 души. Конференцията се е провеждала под същото наименование ежегодно до 2014, след което се превръща в WordCamp САЩ.

През 2018 за първи път WordCamp САЩ се провежда в различен град – Нашвил (Тенеси).

По последни преброявания до подготовката на тази презентация до момента има проведени:

 • 867 WordCamp-а
 • в 70 различни града
 • в 65 държави

Външни ресурси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.