Файлове

От страницата “файлове” в администраторския панел на WordPress можем да видим списък с всичко, което сме качили на сайта си, което не е част от WordPress core, темата, която използваме или разширение (plugin).

Най-често на сайтовете се качват снимки, които да придружат съдържанието. Но WordPress не ни ограничава само до това. Можем също така да качваме аудио, видео, zip файлове (или други архиви), PDF-и и множество още други формати. Все пак WordPress има вграден филтър, който позволява качването на файлове с точно определени разширения с цел предотвратяване на качване на зловредни файлове.

Файлове

Примерно форматът .vcf, който е за визитки, не присъства в списъка и вие няма да можете да качите такъв файл (освен ако преди това не го zip-нете примерно).

Има възможност към списъка с допустими разширения да се добавят и други, но това ще го разгледаме в бъдещ урок, тъй като не може да се направи само през администраторския панел, а би изисквало допълнителен програмен код.

Качване на файлове

Най-горе ще видите бутон “Качване”. Кликвайки на бутона ще се появи едно каре на страницата, в което можете с drag-and-drop да завлечете файлове и да ги качите или да кликнете на бутона “Избор на файлове”. Последното ще отвори диалогов прозорец на компютъра ви и ще можете да изберете файл(ове), който/които да качите.

Качване

List view и Grid view

Страницата ви позволява да видите списъка с файлове в 2 варианта. Единият е като списък (подобно на страницата с публикациите), а вторият е “grid view”, който нека на български наречем “табличен” вид. По-често ще използвам термина на английски, тъй като в web development-а “табличен” има друго значение — такова на нещо направено с <table> таг.

Основният вид е grid, но можете лесно да превключите към list view от бутоните в ляво от филтрите.

List View

Филтриране

Ако не сте инсталирали допълнителни разширения, ще имате два филтъра — за тип на файла и за дата (месец) кога той е качен.

Филтрирането по тип е ограничено и дава възможност за филтриране само на картинки, аудио и видео. Посредством този филтър няма да можете да видите, примерно, само PDF файлове.

На края на списъка, освен гореизброените формати, ще видите и “неприкачени”. Това са файлове, които са качени на сайта, но не са обвързани по пряк начин с някоя страница или публикация. Ако качите файл от страницата на публикацията (в урока за редактиране на статии видяхме как става това), то файлът се качва като дъщерен елемент на тази публикация. Ако обаче го качите от страницата “Файлове” в администраторския панел, такава асоциация няма на базата на какво да се създаде и даденият файл няма да има родител.

Подробности за файла

Ако кликнете на файла ще се отвори един popup с информация за файла.

Подробности

В лявата част от popup-а имате възможност да прегледате файла, ако е от медиен формат (картинка, видео или аудио). Нека този преглед наричаме с английския термин “preview”.

В дясно ще видите полета “Заглавие”, “Кратко Описание”, “Описание”, а е възможно да има и други на базата на типа на файла (картинка, аудио, др).

Тази информация е възможно, но не задължително, да се покаже на сайта при вмъкване на файла в съдържанието на публикация или пък при други условия за SEO. Повече за тези полета ще говорим когато напреднем още в поредицата и стигнем до писане на същински програмен код.

Редактиране на изображение

Ако сте отворили popup-а на изображение под preview-то ще видите бутон “Редактиране на изображение”. При клик на него ще видите нов панел, от който можете да правите промени по картинката.

Тези промени включват:

  • изрязване
  • завъртане обратно на часовниковата стрелка
  • завъртане по посока на часовниковата стрелка
  • обръщане огледално по вертикала
  • обръщане огледално по хоризонтала
  • преоразмеряване
redaktirane

Възможно е да изберете дали тези промени да се приложат върху всички версии на картинката, само за миниатюрата (thumbnail-а) или за всички без thumbnail-а.

В урока Публикации в администраторския панел на WordPress споменахме, че при вмъкване на изображението в съдържанието на статията WordPress, автоматично се генерират няколко размера на картинката, които да можем да покажем, без да забавяме излишно зареждането на страницата. Тези промени и това към кои версии да се приложат са именно по адрес на тези допълнително генерирани версии на изображението.

След като сме готови с промените, които искаме трябва да кликнем на бутона “Запис”, за да ги приложим.


Очаквайте следващия урок, в който ще разгледаме менюто “Страници”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.