Обновления за Google Reader – дизайн и функционалност

Още откакто Google отвориха свободно Google+ започнах да се чудя точно след колко време ще интегрират смислено share-ване от Google Reader в Google+. В крайна сметка и двете са си техни продукти.

Аз лично от много време насам съм вкарал Reader Share Feed-а си във Facebook и нещата, които означа в Reader с „Share“ се появяват след няколко часа и във Facebook. Факта обаче, че RSS не може да се вкара в Google+ е направо непростим. Още повече, че няма и дори един +1 бутон. То пък и без това списъкът с неща, отбелязани с +1, е толкова забутан, че никой никога няма да го види.

Преди около седмица някъде бяха тръгнали слухове, че Google замислят голяма промяна в Google Reader. Също и в Buzz, който до сега беше основно средство за share-ване на съдържание, на което сме попаднали, използвайки Reader. С нетърпение очаквах да видя и резултата. Е, днес ме ощастливиха с един наистина красив дизайн (в новия стил, който плъзва малко по малко през всички продукти) и подобрени възможности за споделяне с приятели (естествено в тяхната си социална мрежа).

Очаквам с близките дни да бъда приятно изненадван от нововъведения, които сега на пръв поглед съм пропуснал, а който ме има добавен в Google+ – да очаква редовно да получава споделени линкове от моя страна :).

2 Отговори на “Обновления за Google Reader – дизайн и функционалност”

 1. Искрено се учудвам, че новият Google Reader все пак намира положителен отзвук… Лично аз съм доста ядосан от загубата на „стария“ четец.

  • Така и не разбрах какъв е основният проблем. Сам по себе си новият динайн ми допада много – цялата линия е пъти по-добра, от това, което имахме преди при продуктите на Google.

   Няма „Like“? +1 бутонът има повече потенциал, просто още не се е наложил толкова, но именно чрез Reader ще се популяризира достатъчно.

   Споделянето е затруднено. Да – това е факт, който и мене порвоначално не ми допадна особено, но реших да не прибързвам с критиките там, тъй като от това, което знам за Google е, че все ще го има някъде, просто аз за момента не съм го намерил. И днес го намерих. Като се влезе в настройките просто трябва да се иде в последния таб (при мене е „Send To“, защото използвам Reader-а на английски) и от там се избира в кои социални мрежи да може директно да се изпраща съдържанието. Когато има поне една избрана, в режим на четене се появява бутон „Send to“, който предлага резултати именно с избраните мрежи. Дори има възможност за добавяне на custom share link-ове, ако предложенията не са достатъчни на някого.

   Няма го онзи обобщен feed със споделени новини. Да, това е може би най-неприятното. Но лично аз обещавам, че при първа възможност ще направя един простичък plugin за WordPress, който да позволяма чрез custom link към собствения ни блог да добавяме споделените новини. Наподобява решението на Комитата с repost-ването, но смятам, че в известна степен е по-елегантно (стига и да успея да го реализирам така), а и ще се постарая да се отдадат нужните авторски права на автора на споделената статия. Само трябва да дообмисля по какъв начин ще е най-добре да работи потенциялният plugin.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.