Google I/O 2014 – Android L

Днес започна Google I/O 2014. Само преди няколко часа конференцията започна с над двучасов keynote. Бяха засегнати доста теми, но нещо, което ми направи голямо впечатление бяха performance оптимизациите.

Да започнем с това, че много хора говореха, че именно днес на I/O трябваше да се представи нова версия на Android, но с оглед на това, че 4.4.2 все още е доста нова версия аз лично бях скептично настроен.

Факт е, че за момента имаме само developer preview на L. То дори няма още фиксирано име на десертче. Ще трябва да изчакаме до есента, за да бъде пуснат официално. После до зимата, за да дойде update за нашите телефони :). Но това, което видях, ми допадна много и съм готов търпеливо да изчакам.

Във версия 4.3 имаше доста подобрения по CPU performance. В 4.4 имаше доста подобрения по RAM consumption. Много хора решиха, че това беше то и в следващия Android пак се връщаме на блъскането на hardware, и операционната система, която само смуче ресурси.

Да, ама – не! В Android L оптимизациите продължават. И то не просто продължават, оказа се, че 4.3 и 4.4 са били просто една малка „салатка“ преди основното плюскане. Пък за десерт какво ще има – не се знае :).

Изкуството зад ART

Връщаме се на огромното значение на Android 2.3 (Gingerbreadman), където Google представиха новата си Java Virtual Machine – Dalvik. Умножете версията по 2 и защо пък да не получим Android 4.6 L, с още по-нова виртуална машина. Отново е пренаписана от нулата и усреднено се представя се около 2-3 пъти по-добре от Dalvik.

Да не забравяме и новите API-та за оптимизация на живота на батерията и power saving mode.

Нападките за старите версии на Android

Само преди около месец имаше негативни изказвания на друга конференция. Sundar Pichai обаче доста ясно обясни как стоят нещата и откъм security update-ите. С две думи – update-те се разпространяват с Google Play Services, които ги има инсталирани на 93% от Android устройствата. Така че много приказки от миналия месец са напълно безпочвени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.