Меню

Новини

Влез Излез

Google I/O 2014 – Android L

Днес започна Google I/O 2014. Само преди няколко часа конференцията започна с над двучасов keynote. Бяха засегнати доста теми, но нещо, което ми направи голямо впечатление бяха performance оптимизациите.

Да започнем с това, че много хора говореха, че именно днес на I/O трябваше да се представи нова версия на Android, но с оглед на това, че 4.4.2 все още е доста нова версия аз лично бях скептично настроен.

Факт е, че за момента имаме само developer preview на L (който дори няма още фиксирано име на десертче) и че ще трябва да изчакаме до есента, за да бъде пуснат официално (и после до зимата, за да дойде update за нашите телефони 🙂 ), но това, което видях, ми допадна много и съм готов търпеливо да изчакам.

Във версия 4.3 имаше доста подобрения по CPU performance, в 4.4 имаше доста подобрения по RAM consumption и много хора решиха, че това беше то и в следващия Android пак се връщаме на блъскането на hardware, и операционната система, която само смуче ресурси.

Да, ама – не! В Android L оптимизациите продължават. И то не просто продължават, оказа се, че 4.3 и 4.4 са били просто една малка „салатка“ преди основното плюскане (пък за десерт какво ще има – не се знае 🙂 ).

Изкуството зад ART

Връщаме се на огромното значение на Android 2.3 (Gingerbreadman), където Google представиха новата си Java Virtual Machine – Dalvik. Умножете версията по 2 и защо пък да не получим Android 4.6 L, с още по-нова виртуална машина, пренаписана от нулата и усреднено представяща се около 2-3 пъти по-добре от Dalvik.

Да не забравяме и новите API-та за оптимизация на живота на батерията и power saving mode.

Нападките за старите версии на Android

Sundar Pichai доста ясно обясни как стоят нещата и откъм security update-ите, за които само преди около месец имаше негативни изказвания на друга конференция. С две думи – update-тие се разпространяват с Google Play Services, които ги има инсталирани на 93% от Android устройствата, така че много приказки от миналия месец са напълно безпочвени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To create code blocks or other preformatted text, indent by four spaces:

    This will be displayed in a monospaced font. The first four 
    spaces will be stripped off, but all other whitespace
    will be preserved.
    
    Markdown is turned off in code blocks:
     [This is not a link](http://example.com)

To create not a block, but an inline code span, use backticks:

Here is some inline `code`.

For more help see http://daringfireball.net/projects/markdown/syntax