Разширения в WordPress

Първи стъпки в WordPress – Разширения

Едно от ключовите предимства на WordPress пред други платформи са разширенията. Колко са много и колко лесно се инсталират. В този урок ще разгледаме как да използваме някои често срещани такива и как да си инсталираме нови.

Ако имате чисто нова инсталация на WordPress и сте следвали уроците до момента то вие вече имате 2 plugin-а инсталирани на сайта си. Отворете администраторския панел и идете на „Разширения“, за да ги видите. Това би трябвало да са Akismet и Hello Dolly. И двата plugin-а би трябвало да са неактивни.

Hello Dolly

Това, което разширението Hello Dolly прави, е да показва произволен цитат от песента на Луис Армстронг със същото име. Този цитат се вижда в горния-десен ъгъл в администраторския панел на WordPress.

Разширението Hello Dolly в WordPress

Основното предназначение на това разширение е да бъде пример на програмисти как могат да добавят допълнителна функционалност към WordPress. Ще разгледаме кода му в бъдещ урок, когато стигнем до разработване на разширения.

Akismet

Akismet представя проверка на коментарите, които посетителите на сайта ви пишат с цел защита от спам. Самият plugin прави заявки към сървърите на Akismet, които обработват информацията за коментара. След това връщат отговор дали според тях това е спам или – не.

Разширението се разработва от същата компания, която е създала и ядрото на WordPress.

Силно препоръчвам на всички да си инсталират и активират този plugin.

След като кликнете на „включване“ обаче ще видите съобщение, че се нуждаете от допълнителна активация.

Активирайте вашия Akismet профил

Кликвайки на бутона ще бъдете отведени до страницата с настройки на Akismet. От там кликнете на „създаване на API ключ“, което ще отвори https://akismet.com/get/ в нов таб.

Имате възможност да се регистрирате за безплатно ползване на Akismet service-а. Единственото условие е сайтът ви да не генерира приходи. Моят сайт е пример за такъв – обикновен блог, в който няма реклами, не се извършва пазарна дейност и не е фирмен, а личен сайт.

В случай, че създавате сайт за вашата фирма или нещо различно от личен блог ще се наложи да се абонирате за Akismet на стойност 5USD месечно.

Ако отговаряте на изискванията за некомерсиален сайт на втора стъпка от регистрацията отново ще ви питат дали все пак не искате да направите дарение. Макар и по подразбиране да е зададено на 36EUR годишно това е просто slider, който можете да завлечете наляво до 0.

След това кликнете на бутона continue и копирайте вашия API ключ.

Върнете се в администраторския панел на сайта си и въведете ключа. Сега вече сайтът ви е защитен от спам коментари.

Инсталиране на разширения

До момента разгледахме просто как да активираме 2 вече инсталирани разширения. Нека се върнем на страницата „Разширения“ в администраторския панел и инсталираме ново.

Кликнете на бутона „Добавяне на още“.

Добавяне на разширения

Това ще ви отведе до нова страница. Там ще видите избрани разширения от създателите на WordPress. Също така имате възможност да видите популярни, избрани, любими и да търсите по ключова дума.

Любими разширения можете да ползваше, ако имате профил в https://wordpress.org/. След създаване на такъв можете да отбелязвате разширения като любими и лесно да ги инсталирате на различни сайтове, за които се грижите.

Нека в търсачката напишем „magadanski similar posts“.

Magadanski Similar Posts

Този plugin е разработен от мен. Това, което прави е да показва списък с подобни статии, когато четем такава.

Ако кликнете на името на разширението ще видите popup с допълнителна информация за него. В този popup има и бутон „Инсталиране сега“.

След като сме го инсталирали трябва да се върнем на страницата „Разширения“ и да го включим.

После идете на „Външен Вид“ > „Джаджи“ и добавете в някой sidebar джаджата „Подобни публикации“.

Самата джаджа има някои настройки свързани с:

  • максимален брой подобни публикации, които да се показват
  • дали подобното съдържание да е от тип „публикации“ или нещо друго
  • дали подобността да се изчислява на базата на общи категории или етикети.

След като сте конфигурирали джаджата отворете някой от blogpost-овете в сайта си и ще видите списък с подобни на него.

Очаквайте следващия урок от поредицата, в който ще говорим да менюто „Потребители“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.