Инсталиране на WordPress

Продължаваме поредицата първи стъпки в WordPress с нов урок, в който ще създадем нова празна WordPress инсталация.

Започваме с една празна папка test на сървъра, където ще инсталираме WordPress. Първо обаче трябва да отидем на https://wordpress.org/ и от там да си изтеглим последната налична версия на WordPress. В момента на писане на този урок, версията е 4.5.1.

След като изтеглим архива локално, отваряме папката в браузъра си, което ще стартира известният “5-минутен инсталатор” на WordPress.

При първата стъпка от инсталацията избираме език, на който да инсталираме WordPress.

Във втора стъпка (налична, ако нямаме ръчно създаден wp-config.php файл) WordPress ни дава основна информация за това, че за да работи правилно му е необходима настройка за връзка с MySQL база данни.

MySQL

Ако сте инсталирали WAMP на компютъра си и не сте правили никакви настройки на MySQL, то за момента потребителското ви име би било: “root”, а паролата би била празна. Отворете в нов таб/прозорец http://localhost/phpMyAdmin и влезте с тези user и парола. Бихте могли да ги използвате направо за инсталацията на WordPress, но не е препоръчително.

След като вече сте в phpMyAdmin, идете на Users.

phpmyadmin-users

От там редактирайте един от записите, които виждате за “root” потребителя. Въведете някаква парола, която да можете да запомните или си я запишете някъде.

След това кликайки на линка “Add user” създайте нов потребител. За този урок аз създадох такъв със следната информация (можете да я използвате и при вас самите):

  • username: tutorials
  • host: localhost
  • password: pass

Също така избрах и опцията “Create database with same name and grant all privileges” (“Създаване на база от данни със същото име и даване на пълни права на потребителя за нея”).

Обратно към WordPress

Връщаме се на таба с инсталацията на WordPress и въвеждаме същата информация за връзка с база данни. По подразбиране представката за таблиците е wp_, но по съображения, които ще обсъдим в бъдещ урок, ви препоръчвам да използвате друга. В случая това може да е просто test_.

В третата стъпка, инсталаторът ни пита за информация, която ще искаме да се приложи за тази нова празна WordPress инсталация. Въвеждаме просто “Test” за заглавие на сайта, за потребителско име — admin, а за парола — pass. Email-а може да го оставим като example@example.com (не е съществен за подобна тестова инсталация).

Дали ще check-нем или не последната опция свързана с индексирането на сайта в момента е без значение, тъй като работим на localhost. Ако обаче тестовата инсталация беше на публичен сървър, от където да може да се достъпи, тогава би било препоръчително да изберем тази опция. Така сайтът няма присъства в резултати на Google (не бихме искали подобно нещо за тестова инсталация).

След това вече сме готови. WordPress ни пита за потребителско име и парола за вход в администраторския панел, където можем да променяме настройки, да въвеждаме публикации и да правим всичко друго, което WordPress позволява като функционалност. Тези дейности ще разгледаме в следващия урок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.