Външен вид във WP Admin — Теми и Джаджи

В този урок ще разгледаме настройките за външен вид на нашия WordPress сайт. В тази част ще разгледаме страницата със списък с теми, които имаме инсталирани, и ще говорим за разнообразните джаджи, които WordPress предлага.

Ще разделим урока в две части. В тази ще разгледаме под-менютата “Теми” и “Джаджи”.

Теми

Тук виждаме списък с темите, които имаме инсталирани на нашия сайт.

Списък с теми

Активната тема е обозначена. Ако искаме да активираме някоя друга трябва да hover-нем с мишката над нея и да кликнем на бутона “Подробности за темата”. Ще се отвори popup, в който най-долу ще видим бутон за включване на темата.

Подробности за темата и активирането й

При клик на бутона “Добавяне на нова” можем да инсталираме нова тема. Това може да се направи с качване на архив с новата тема. Другият вариант е просто да прегледаме хранилището с теми в WordPress и да си инсталираме една от там.

Повече за темите ще говорим когато стигнем до момента, в който ние самите започнем да разработваме такива.

Настройки

Следващото под-меню във “Външен вид” е “Настройки”. В този урок няма да им наблягаме. Това е защото те са разделени в две основни части:

  • такива, които можем да контролираме и от другаде
  • такива, които са строго специфични за темата

Тези настройки, които можем да контролираме от другаде — ще разгледаме там. Тази, които са специфични за темата ще ги прескочим, тъй като запознаване с Twenty Sixteen темата (която използваме за демонстрационни дейности в тази поредица) не е цел на тези уроци.

Нека продължим със следващата под-страница, която присъства и като опции в тези настройки:

Джаджи

Терминът на английски е widget. Ще е добре да го запомните за уроците, в които ще създаваме такива. Причината е, че функциите са на базата на термина на английски.

Джаджите са малки компоненти със собствена функционалност. Поставят се в специално определени секции. Тези секции може да се нарекат “място за джаджи” (widget area) или по-често се наричат “странични ленти” (sidebar). Макар, че терминът “странични ленти” е по-често срещан, той не е много правилен, тъй като не сте ограничени да се показват отстрани. Реално местата за джаджи биха могли да са визуално навсякъде.

Джаджи (widgets)

В лявата част на страницата ще видите наличните джаджи. На screenshot-а горе виждате тези, които са налични в WordPress по подразбиране. Възможно е на базата на темата, която използвате, или някое разширение да виждате и други. Темите и разширенията също е възможно да премахнат някои от основните widget-и от страницата “Външен вид”.

Ето по няколко думи за всеки widget от основните:

RSS Feed

На български може да го срещнете като “RSS хранилка”, но този превод е напълно грешен. Това няма нищо общо с хранене на животни, хора или каквото и да било. Терминът няма превод на български, както е ситуацията с pingbacks.

RSS feed-овете са XML репрезентация на информация от даден сайт, следваща стандартен формат. За блогове тази информация е относно последните статии.

WordPress има вградена поддръжка за генериране на RSS feed-ове. Можете да ги достъпите като към адреса на сайта добавите “/feed”. Така примерно “http://localhost/test” става на “http://localhost/test/feed” за да видите последните новини от сайта.

Този адрес на RSS feed-а можете да въведете в widget-а.

04-rss-feed

В следствие на това в сайта си ще виждате последна информация, която се тегли автоматично при обновяване на източника. Ако ваш приятел има блог и искате да показвате линкове към последните му статии — това може да се настрои автоматично.

RSS feed-а от magadanski.com изглежда така в този widget (без да са включени допълнителните настройки на джаджата):

05-magadanski-com-rss-feed

Архив

Тази джаджа показва списък с всички месеци, в които сте публикували статии в блога си.

Джаджа Архив

При клик на някой от месеците ще видите архивната страница по месец. Тя показва всички статии от този месец.

Имате възможност да покажете джаджата като dropdown (ако имате блог от много години и списъкът с месеци е много дълъг), както и да показвате в скоби колко публикации има от дадения месец.

Архив в страничната лента

Календар

От джаджата “Календар” можем ясно да видим дните, в които сте създали нови публикации.

Джаджа Календар

При клик на някои от дните с акцент (това са дните, с публикувани статии) ще видим архивна страница по ден. Тя е подобна на тази по месец, но е само за един ден. Рядко в реални блогове ще видите повече от 1 публикация на ден. Поне в лични блогове. Това е по-скоро възможно да се случи в сайтове с множество автори.

Категории

Този widget много прилича на архивния, с разликата, че тук списъка с линкове не е по месец, а е по категория.

Отново имаме възможност за показване под формата на dropdown и показване на броя публикации. Допълнителната настройка е дали да се изрази йерархичността на категориите.

Джаджа Категории

Мета

Възможно е да използвате този widget доста рядко. За гост посетители на сайта той ще показва линк “вход”, който за 90% от сайтовете не предлага никакви възможности. За потребители, които вече са влезли в сайта ще се виждат линкове “администрация” и “изход”.

Тъй като по подразбиране настройката за регистриране на нови потребители на в сайта е изключена, гост посетители няма как да влязат в системата.

Освен тези линкове, джаджата показва и такива за RSS feed-овете. Това често също е ненужно, тъй като повечето браузъри засичат наличието на такива и ги показват по стандартен начин. Тъй като този стандартен начин работи за всички сайтове — посетителите по-скоро биха използвали него, отколкото линк в sidebar-а.

Най-долу джаджата добавя и линк към wordpress.org, която лично според мене няма никакво място там, но е част от widget-а и не може да се махне.

Облак от етикети (tagcloud)

Често срещана функционалност, не само в WordPress блогове, но и други. Това ви позволява да покажете кои са най-често използваните етикети в сайта ви.

Облак от етикети (tagcloud)

WordPress ви дава възможност да показвате не само term-овете (всеки етикет е term, всяка категория също е term) от таксономията “Етикети”, но и да си изберете друга таксономия. Това може да са категориите, а също така и друга таксономия, ако е била регистрирана.

Настройки на джаджата "Облак от етикети"

Последни коментари

Заглавието е достатъчно описателно — това просто показва последните коментари написани в блога. Можете да видите кой е автора и към коя публикация е коментара. При клик на името на публикацията можете да видите самия коментар.

Последни публикации

Обикновен списък с линкове към последните публикации.

Уместно е да се използва, ако блогът на сайта ви е вторичен елемент, а основното са обикновени страници.

Ако обаче на заглавната страница показвате блога си, то може би би било ненужно да показвате джаджа с последните публикации.

Собствено меню

За менютата ще говорим повече в следващата част на урока. Сега само набързо ще споменем, че ако имаме създадено подобно меню можем да го покажем и в sidebar-а.

Това би било уместно, ако темата няма поддръжка за собствени менюта и тогава страничната лента остава единственият ни избор. Само трябва да се уверим, че щом темата не поддържа менюта, поддържа поне зони за джаджи.

Страници

Този widget ви позволява да добавите списък с всичките си страници. Не го използвайте, ако имате прекалено много страници, защото ще задръсти страничната ви лента.

Текст

Тази джаджа е колкото елементарна, толкова и мощна.

Освен, че ви позволява да добавите някакво просто текстово съдържание, което да искате да покажете в sidebar-а си, widget-а за текст ви позволява да добавяте и всякакъв markup.

Можете да използвате това за вмъкване на embed code-ове или каквото друго се сетите. Стига да имате подходящ HTML код за това, което искате да покажете, можете да постигнете всичко. По тази причина това е може би най-мощният widget.

Търсене

Повечето теми включват търсачки някъде в header-а. Ако обаче сте се спрели на тема, която не притежава такава, можете лесно посредством тази джаджа, да си добавите търсачка.

Джаджа за търсене

С това приключваме първа част от урока. Очаквайте втора, в която ще разгледаме “Менюта” и ще обясним, защо не е добра идея да използваме “Редактиране”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.