Инсталиране на WAMP

Започваме една поредица от видео уроци, в която ще надградим знанията си по HTML, CSS, JavaScript и PHP, ще се запознаем с WordPress и ще си направим собствен блог. За да инсталираме WordPress локално обаче първо трябва да се уверим, че имаме работещ сървър.

В уроците си свързани с PHP съм споменавал, че трябва да имаме Apache и PHP, за да пускаме PHP script-ове, но не съм навлизал в много детайли.

Отначало си мислех в това видео да демонстрирам как можете да си инсталирате сървър. Тъй като аз съм на Linux, а очаквам повечето хора, които гледат видеото да са на Windows, си мисля, че това няма да е от особено голяма полза. Затова мога просто да ви препоръчам да си инсталирате WAMP.

WAMP

WAMP е пакет, който съдържа Apache, MySQL и PHP предназначени за Windows. Даже WAMP е именно съкращение от това — Windows Apache, MySQL and PHP.

Бихте могли да си инсталирате тези компоненти един по един и да ги конфигурирате, но ако сте начинаещи това може да е лека спънка, затова ви препоръчвам просто да отворите Google и да потърсите “wamp”. Още първия резултат, който виждате ще бъде за http://wampserver.com/. От там можете просто да си изтеглите сървъра и след като изтеглите самия инсталационен файл можете да го инсталирате на вашия компютър, подобно на всяка друга програма.

WAMP ще създаде директория на вашия компютър в C:\wamp\www. Това е вашият server root. Именно там ще трябва да държите всичките си файлове, за да можете да ги виждате.

localhost

За да ги видите именно в браузъра си трябва да отворите http://localhost/.

Ако нямате никакви модули инсталирани, http://localhost/ би изглеждал като една бяла страница.

Но ако сте инсталирали WAMP, root-а ви, отворен в браузъра, би изглеждал по-различно. Би изглеждал по-скоро така.

wamp-localhost-page1

Това съдържа информация за конфигурацията на сървъра ви, версия на Apache, версия на PHP, модули допълнително заредени към PHP и версия на MySQL.

За “Tools” ще говорим в някой бъдещ урок.

Под “Your Projects” бихте виждали списък с всички поддиректории във вашия server root — в C:\wamp\www. Ако току-що сте инсталирали WAMP, тук няма да виждате нищо, но можете да опитате просто да създадете една празна папка и като рефрешнете тази страница би трябвало да видите името на тази папка именно в този списък.

“Your Aliases” също ще го разгледаме в някой друг урок.

Това беше едно кратко интро към новата поредица, която започваме за “Първи стъпки в WordPress”. Очаквайте продължение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.