Страници

Менюто страници от администраторския панел на WordPress прилича много на това за публикациите. За да изясним обаче на какво се дължи това ще е добре първо да се запознаем с малко история за WordPress.

WordPress е стартирал като блог платформа и идеята е била да има само статии, но не и страници. В бъдеще ще разгледаме повече детайли по въпроса. За момента само ще споменем, че страницата, която показва всички блог постове, по подразбиране е началната. Макар и да можем да я променим, от програмна гледна точка, ние се обръщаме към нея с името “home” (“начало”).

Преди WordPress да поддържа страници

С развитието на WordPress, потребителите са изразили желание да могат не само да публикуват блог постове, а и да създават страници. В тях биха могли да дадат малко повече информация за себе си. Създаделите на WordPress са подходили по въпроса като просто са казали, че тези страници ще се редактират по същия начин. Просто няма да бъдат показвани в списъка с публикации и няма да бъдат подреждани в хронологичен ред. Страниците имат поле, в което да се въведе пореден номер.

Този пореден номер се е използвал за създаване на навигация към страниците. В случай, че имате страници с еднакъв пореден номер — те ще се покажат по азбучен ред.

Редно е да се спомене, че навигациите вече не се създават автоматично по този ред, а съществуват опции за ръчно създаване на навигационни менюта.

При инсталиране на WordPress автоматично се създава една “Примерна страница”. Ако прочетете съдържанието ѝ ще получите основна информация за страниците и приликите и разликите им със статиите от първа ръка.

Разлики между блогпостове и страници

Приликите може би ги виждате сами, някои ключови разлики обаче са:

  • страниците нямат формат, но за сметка на това имат шаблони (template-и)
  • страниците нямат категории и етикети, но е възможно програмно да им бъдат добавени потребителски (custom) таксономии
  • страниците имат поддръжка за коментари, но само допреди година стандартът беше те да се изключват. Малко след миналогодишния WordCamp Europe, обаче се установи като практика разработчиците на темите да бъдат подтиквани да наблягат повече на тази част.

    Личното ми мнение е, че в 90% от случаите коментарите са нещо излишно по отношение на страниците.

  • страниците нямат поддръжка за pingbacks — както входящи, така и изходящи. Това е основно поради причината, че коментарите като цяло са нещо нетипично за страниците.

    Скоро в блога си ще публикувам урок за pingbacks, но първо ще направя видео за коментарите като цяло.

  • страниците имат подредба
  • страниците нямат резюме (excerpt)

Възможно е да пропускам някои различия между страниците и публикациите, но тези са най-съществените и са достатъчно изчерпателни за урок от поредица “Първи Стъпки”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.