Коментари в WordPress

В този урок от поредицата ще разгледаме опциите за коментари в WordPress — писане на коментари, отговор към вече съществуващ такъв, администриране и настройки от администраторския панел.

При инсталиране на нов WordPress сайт се създават няколко примерни записа. В предния урок видяхме една примерна страница, а в този ще се върнем на публикацията “Здравей, свят!”, към която има и тестов коментар.

Писане на коментари

Примерен коментар

Когато скролнем до долу можем да го видим. Ако сме влезли като администратори имаме възможност и да го редактираме. От една страна може да не е много етично да променяме думите на някой от посетителите ни. С оглед на това, че това си е нашият сайт, можем да правим всичко, което искаме. Просто вземете предвид дали това няма да повлияе негативно върху аудиторията ви.

По-надолу виждаме опция да напишем и ние коментар към статията. Тъй като имаме профил в сайта и сме влезли, WordPress ни показва от какъв потребител ще напишем коментара. Ако случайно имаме няколко профила в сайта може да решим да излезем и да пишем от другия. По-надолу виждаме полето за въвеждане на самия коментар.

Писане на нов коментар

Ако посещаваме сайта като гост, освен полето за въвеждане на самия коментар виждаме още 3 други:

  • име (задължително

  • email (задължиелно), който не се показва публично, а го вижда само администраторът на сайта от гледна точка на сигурност и предпазване на спам
  • интернет страница, която можете да въведете по желание

Отговори към коментар

Освен писането на коментари можем да пишем и отговори. Те пак са коментари, но са директно обвързани с нещо друго, което посетител вече е написал. Такива можем да напишем като кликнем на бутона “Отговор”. На външен вид полетата за писане на коментара просто ще се преместят. След публикуване на отговора обаче ще видим и йерархична разлика.

Ако напишем коментар от администратора на сайта той ще бъде публикуват автоматично. Поне, ако използваме настройките по подразбиране. Ако обаче напишем коментар от името на нов потребител той първо ще бъде задъжан за одобрение. По принцип настройките на WordPress са такива, че първият трябва изрично да се одобри. Следващите коментари от човек с този email вече ще се виждат още с пускането им.

Модериране на коментари

Коментарите в администраторския панел на WordPress

Когато влезем в администраторския панел и отворим страницата “Коментари” ще видим новонаписания, заедно с линк “Одобряване”. Освен този линк има и други за различни действия. Единият е “Спам”, който скрива коментара от сайта.

Спам коментари се пазят известно време на сайта, след което се изтриват автоматично.

Освен това има и кошче. Има два списъка, които на пръв поглед изглеждат еднакви, поради наличието на разширения, които автоматично засичат спам.

Ако тези разширения допуснат грешка вие не бихте искали коментар от ваш посетител да бъде изтрит. Затова коментарите, които такива разширения филтрират отиват в папка “спам”. От там вече можете вие да хвърлите един поглед и да коригирате, ако е нужно.

Настройки на коментарите

На няколко пъти вече споменахме, че всички тези особености за работа с коментари са спрямо настройките по подразбиране. Можем обаче да ги променим в голяма степен от Настройки > Коментари от администраторския панел.

Повечето са доста добре обяснени, но нека все пак преминем през тях набързо.

Pingbacks

Първата е за изпращане на pingbacks (изходящи pingbacks). Съвсем скоро в блога си ще напиша урок с допълнителна информация за pingbacks — каква е идеята им и как да ги използваме.

Втората опция е относно входящи pingbacks. Дали в полето с коментари за статията ни на нашия сайт, да показваме информация за друг сайт, който е добавил линк към нас.

Включване и изключване на коментари

Третата е дали коментарите в сайта да са включени. Тук моментът е малко тънък, тъй като всяка публикация има собствена настройка дали са позволени коментари към нея. От страницата Настройки > Коментари можем да окажем дали тази настройка да е “включена” или “изключена” за всички бъдещи статии, които добавим. Но всички вече съществуващи ще останат с настройката, с която са били до момента, освен ако ръчно не я променим.

Задължително въвеждане на email

По-надолу имаме настройки за това, дали въвеждането на email да е задължително. Нещо, което споменахме, че е поради съображения за сигурност и избягване на спам. Има сайтове, които обаче позволяват наистина анонимни коментари. Там по-скоро създателите са съгласни от време на време да има малко спам, но да могат посетителите им наистина да останат в тайна.

Задължително създаване на профил

Следват още по-строги правила за коментиране като например посетителите задължително да имат профил. Ако нямат, макар, че при всеки коментар въвеждат email адреса си, на мене не ми пречи да въведа чужд email адрес. Така мога да публикувам коментар от чуждо име. Изискването обаче да имам профил ще ме възпре, тъй като не може двама различни потребители да имат един и същи email.

Коментиране до X дена след публикуване на статия

Имате опция да дадете възможност на посетителите си да коментират блог постовете ви само докато са още “пресни”. Мине ли даден период от време откакто статията вече е била публикувана имате възможност автоматично да спрете добавяне на повече коментари към нея.

Отговори по коментари и максимално ниво на влагане

Имате възможност да контролирате дали отговори към коментарите са позволени. Също така контролирате и колко нива да се поддържат. По принцип това е зададено на 5, но вие можете да го увеличите чак до 10.

Следващите две настройки са доста ясни от описанието, което виждате.

Уведомления за нов коментар

Можете да получавате уведомления когато нов потребител напише коментар и трябва да го одобрите. Имате възможност за известия и когато стар потребител е написал коментар и той вече е автоматично одобрен. Все пак може да искате да го видите и евентуално да му отговорите.

Еднократно одобрение на потребител или одобрение на всеки коментар

Следващата настройка е по адрес дали потребители, които вече имат одобрен коментар да не чакат одобрение на следващия.

Нататъка имаме настройки свързани с предпазване от спам. Можете да прочетете описанията им, за да добиете по-добра представа как работят. Най-долу са настройките на аватарите, за които ще напиша отделен урок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.