Pingback

В урока си “Всички” публикации в WordPress (и по-специално във видеото към него) споменавам за pings (или както е цялото име — pingback) и казвам, че за тях ще говорим друг път. Терминът няма превод на български, затова го представям в оригиналния му вид на английски.

Pingback е вид коментар, който се създава когато добавите линк към друг блог пост, стига другият блог да ги поддържа.

Като пример можете да разгледате вече споменатия урок “Всички” публикации в WordPress. Преглеждайки статията, долу при коментарите ще видите и pigback-ът към тази публикация.

Аз лично често използвам pingbacks в блога си. Те позволяват на посетителите ми да видят къде споменавам текущия урок. Често го правя, когато са нужни технически знания, придобити от предишен блогпост. Така можете да видите и приложения на теорията, която сервирам в уроците си.

Pingback

Pingbacks работят както вътрешно в един блог, така и между различни блогове. Ако друг автор пусне в своя WordPress blog линк към моя статия аз ще получа известие. Ще го видя в администраторския панел като нов коментар чакащ одобрение. Подобно на всеки коментар бих имал опцията и да го маркирам като спам, ако счета, че е такъв.

Бързи действия с коментари

Начинът, по който pingbacks се показват на сайта ви зависи от темата, която използвате, но най-често форматирането им ще е абсолютно същото като останалите коментари или поне подобно в много голяма степен (все пак — pingbacks нямат аватар).

Изключване на Pingbacks

Всички настройки свързани с pingbacks се редактират от Настройки > Коментари от администраторския панел. Можете да изключите както известяването на други блогове, когато вие пуснете връзка към тях, така и известията, които вие получавате, когато някой изпрати линк към ваша публикация.

Освен глобалните настройки можете да редактирате възможността за писане на коментари и добавяне на pingbacks към отделни публикации. Това се прави когато редактиране самата статия. Някъде под редактора за основно съдържание ще видите отметки за “Разрешаване на коментарите” и “Разрешаване на trackback и pingback за страницата”. Ако липсват — уверете се, че от “Настройки на изгледа” сте влкючили “Коментари” (внимавайте, че на български има два панела с това име — макар и на английски двете да са Discussion, което ви трябва, и Comments, което показва списък със самите коментари към статията).

Настройки на изгледа -- коментари
Коментари
Discussion / Comments

Изключване само на вътрешни Pingbacks

Става въпрос за функционалността, когато добавите линк към ваша собствена статия в същия блог. Има хора, които имат друга функционалност в блога си, която да осигурява лесен достъп до сходни статии и затова не искат да имат pingback към себе си.

За съжаление няма кратка настройка, от където това да се промени, но съветът, който WordPress дават е връзката да се редактира, така че href атрибута на anchor тага да не е пълен адрес като например https://magadanski.com/uroci/pingbacks а да е само root-relative адреса: /uroci/pingbacks.

Възможно е визуалният редактор на WordPress сам да добави “https://magadanski.com” (или какъвто е вашият домейн), затова може да се наложи да превключите в текстов режим и да редактирате съдържанието от там. Очаквам, че няма да имате проблем с текстовия редактор защото навярно вече сте преминали през останалите уроци на сайта ми от категория “Първи Стъпки”, но ако не сте се уверете, че сте прочели поне следните:

Имайте предвид, че ако някой директно копира връзката и я прати на друг — тя няма да работи. Освен това при миграция на сайта от един домейн на друг е възможно да възникнат проблеми (особено ако местите от root на домейн към папка на друг или нещо подобно).

WordPress използва pings за да извести търсачки, в случай, че дадена публикация е била редактирана

Това може би най-много би ви касаело във връзка с Google.

Макар, че търсачките на Google често обхождат страници, които вече са индексирали, понякога се случва да направите промяна по някоя от статиите си и бихте желали Google да обнови съдържанието си възможно най-скоро.

WordPress се грижи за това, като изпраща информация към Google всеки път, когато вие кликнете на бутона “Обновяване”, когато редактирате вече публична статия.


Допълнителни ресурси:

Един отговор за “Pingback”

  1. […] На български може да го срещнете като „RSS хранилка“, но този превод е напълно грешен. Това няма нищо общо с хранене на животни, хора или каквото и да било. Терминът няма превод на български, както е ситуацията с pingbacks. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.